Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eurogroep gunt Cyprus meer ruimte om kleine spaarders te ontzien

Tassen met "I <3 Cyprus" in een souvenirwinkel in Limassol, een belangrijke havenstad op het eiland.
Tassen met "I <3 Cyprus" in een souvenirwinkel in Limassol, een belangrijke havenstad op het eiland. Foto Bloomberg / Chris Ratcliffe

De eurogroep heeft vanavond besloten Cyprus meer flexibiliteit te geven bij de heffing op spaartegoeden. Spaarders met minder dan 100.000 euro zouden moeten worden beschermd, vinden de ministers van Financiën van de eurogroep.

Dat staat in een verklaring na afloop van het telefonisch overleg dat de Eurogroep vanavond had.

Vrijdagnacht kwamen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen en bereikten overeenstemming over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal 10 miljard euro. Spaarders op Cyprus moeten dan echter wel 5,8 miljard euro bijdragen aan het reddingsplan. Aan die voorwaarde verandert niets.

De stemming in het Cypriotische parlement zou aanvankelijk vandaag plaatsvinden, maar werd uitgesteld om de regering de tijd te geven de oorspronkelijke plannen te wijzigen. De extra tijd is ook gebruikt om vooraf toestemming te krijgen van de andere zestien eurolanden voor het wijzigen van de plannen.

Depositohouders in Cyprus moeten een eenmalige stabiliteitsheffing op hun spaartegoeden betalen van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven 100.000 euro - zo luidde de maatregel tot nu toe. Cyprus is in gesprek met internationale geldschieters over een lager percentage voor de groep onder de 100.000, zo werd gisteravond bekend. Het zou gaan om 3 procent in plaats van 6,75 procent.

Het aanvankelijke plan zou een te grote last voor kleine spaarders zijn. Dat erkent de Eurogroep, staat in de verklaring.

“De Eurogroep herbevestigt het belang van het volledig veiligstellen van spaartegoeden onder de honderdduizend euro. De Cypriotische autoriteiten zullen meer progressiviteit inbouwen in de eenmalige heffing.”

Zie ook dit stuk met zes vragen over het reddingsplan voor Cyprus.