Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Eet crackers, blijf slank en jong

Het havermoutdieet, zo had het ook kunnen heten. Of het je-mag-nooit-meer-brood-eten-maar-wel-elke-dag-donkere-chocolade-dieet. Maar Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, koos er voor het woord dieet juist helemaal niet te gebruiken. De voedingsleer die hij in zijn boek uiteen zet heeft als nadrukkelijkste doel langer jong te blijven. Dat je er ook mee afvalt, is een

Het havermoutdieet, zo had het ook kunnen heten. Of het je-mag-nooit-meer-brood-eten-maar-wel-elke-dag-donkere-chocolade-dieet. Maar Kris Verburgh, de auteur van De Voedselzandloper, koos er voor het woord dieet juist helemaal niet te gebruiken. De voedingsleer die hij in zijn boek uiteen zet heeft als nadrukkelijkste doel langer jong te blijven. Dat je er ook mee afvalt, is een leuke bonus. En dat is dan weer een staaltje slimme marketing, want jong is het nieuwe slank.

Dit is niet de plek, noch ben ik de aangewezen persoon om Verburghs theorieën tegen het licht te houden. Maar ik heb het boek met interesse gelezen. En toen ik aan het einde kwam van ruim 200 pagina’s wroeten in de voedingswetenschap, en zag hoe deze ambitieuze, piepjonge arts zijn best had gedaan op een paar aandoenlijk amateuristische receptjes voor havermoutpap en zalm met broccoli, moest ik heel hartelijk lachen. Hij mag dan een dieetbestseller hebben geschreven, de nieuwe Michel Montignac is hij niet.

Geeft niks, daar heb je doorgewinterde receptontwikkelaars zoals Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk voor. Zij maakten een kookboek gebaseerd op De Voedselzandloper, Lekker lang jong. Na een beknopte uiteenzetting van de basisprincipes – heel in het kort: vervang brood door havermout(pap), eet veel groenten en fruit, veel vette vis en donkere chocolade, weinig rood vlees en vervang op kaas na alle zuivel door plantaardige alternatieven – geven ze 175 recepten die stuk voor stuk heel wat aantrekkelijker klinken dan de havermoutpap en zalm met broccoli van dokter Verburgh himself. Zoals deze haver-amandel-sesamcrackers.

Verwarm de oven op 180 graden. Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Doe dit amandelmeel over in een kom en roer de havervlokken, 2/3 van het sesamzaad, de havermout en kaas erdoor. (Ik voegde op eigen houtje nog een snuf zout toe.) Breek de eieren erboven, meng alles tot een stevig deeg en kneed even door. Druk het deeg uit op een groot stuk bakpapier. Leg er een ander stuk bakpapier op en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm. Neem het bovenste stuk bakpapier eraf, snijd het deeg in 12 crackers van 8 x 6 cm en bestrooi met het resterende sesamzaad. (Het staat er niet bij maar de rafelranden kun je gewoon meebakken en ook opeten.) Leg het deeg op een bakplaat en bak de crackers in het midden van de oven in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar.

Havermout-amandel-sesam-crackers

50 g amandelen

50 g havervlokken

25 g sesamzaad

100 g havermout

40 g jong belegen geiten)kaas, geraspt

2 eieren