Een kijkje in de kleedkamers van Sparta

Zien

Serie

Sparta: Achter de poorten van Het Kasteel

RTL7, 22.30-23.00 uur

De Rotterdamse voetbalclub Sparta opent de poort van stadion Het Kasteel om „een beeld te schetsen van de werkelijkheid van het voetbal’’, zegt clubdirecteur Wiljan Vloet. Waar voetbalclubs normaal gesproken gesloten bastions zijn, schroomt de oudste profclub van Nederland (oprichtingsjaar 1888) niet om camera’s toe te laten bij contractbesprekingen in de bestuurskamer of in de kleedkamer vol gefrustreerde spelers na een nederlaag. Alleen fragmenten die de club zakelijk zouden kunnen schaden zijn eruit gehaald, verder hebben de programmamakers vrij spel.

De bekende Sparta-supporters Hugo Borst en Jules Deelder („Amsterdammers hebben een goed hart, ze moeten het alleen gekookt op hun rug hangen”) komen in de serie regelmatig voorbij, net als beroemde oud-spelers Danny Blind en Louis van Gaal. Kern van de serie is de wetenschappelijke manier waarop de Spangenaren promotie naar de eredivisie proberen te bewerkstelligen. Cijfers en statistieken van spelers en spelsituaties moeten ertoe leiden dat Sparta een streepje voor heeft op de concurrentie. Spanning is dus verzekerd in de achtdelige serie die eindigt met de ontknoping van de competitie, als Sparta al dan niet promoveert naar de eredivisie.

Matthijs Keuning