Een club die de gifbeker altijd helemaal leeg drinkt

SPARTA: Achter de poorten van het KasteelRTL 7, 22.30 - 23.00 uur

De Rotterdamse voetbalclub Sparta opent de poort van stadion Het Kasteel om „een beeld te schetsen van de werkelijkheid van het voetbal”, aldus clubdirecteur Wiljan Vloet.

Waar voetbalclubs normaal gesloten bastions zijn voor de buitenwereld, schroomt de oudste profclub van Nederland (oprichtingsjaar 1888) niet om camera’s toe te laten bij contractbesprekingen in de bestuurskamer of in de kleedkamer na een nederlaag. Alleen fragmenten die de club zakelijk zouden kunnen schaden zijn eruit gehaald, verder hebben de programmamakers vrij spel. In de serie komen ook de bekende Sparta-supporters Hugo Borst en Jules Deelder („Amsterdammers hebben een goed hart, ze moeten het alleen gekookt op hun rug hangen”) weer regelmatig voorbij, net als beroemde oud-spelers als Danny Blind en Louis van Gaal.

Kern van de serie is de wetenschappelijke manier waarop de Spangenaren promotie naar de eredivisie proberen te bewerkstelligen. Cijfers en statistieken van spelers en spelsituaties moeten ertoe leiden dat Sparta een streepje voor heeft op de concurrentie. Maar Sparta blijft Sparta, een club waar volgens Deelder „de gifbeker altijd helemaal leeg moet.” Vrijdag verloor de club thuis van MVV. Spanning is verzekerd in de 8-delige serie die eindigt met de ontknoping van de competitie, als Sparta al dan niet promoveert naar de eredivisie.