denken@nrc.nl

Er werd twintig jaar geleden al gelachen om Hitler

schrijft Frank Huysmans uit Den Haag

‘Is nu ook in Duitsland de tijd rijp voor lachen om Hitler?’ vraagt correspondent Frank Vermeulen zich af in nrc.next van 12 maart. De reportage gaat over een pas verschenen boek en een satirische film uit 2007. Maar al in 1992 was er de film Schtonk! van Helmut Dietl met in de hoofdrol Götz George (bekend als Schimanski uit Tatort).

Deze film stak de draak met de fascinatie van de Duitsers voor de vervalste Hitlerdagboeken die door het weekblad Stern in 1983 voor ettelijke miljoen D-Mark waren gekocht en als authentiek gepubliceerd.

Op YouTube zijn clips te zien van de onvergetelijke openingsscène, waarin SS’ers de lichamen van Hitler en Eva Braun uit de Führerbunker halen en proberen in brand te steken. Er ontspint zich de volgende dialoog:

- Was? Wer brennt nicht?

- Der Führer, Obersturmbannführer. Und die Frau Braun, die Frau Führer auch nicht, Obersturmbannführer.

- Mensch dann schüttet Benzin drüber, dann brennt der schon!

De film werd in de Verenigde Staten genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor beste anderstalige film.

Zeg dan liever wie er in die konten knepen

schrijft Martin Halma uit Zoetermeer

Het artikel Soms knijpen ze zomaar in je kont (nrc.next 13 maart) had aan diepgang gewonnen als was ingegaan op de vraag of het gaat om een ‘Nederlands’ of om een cultuurbepaald probleem. Het lijkt me sterk dat in de onderzoeken die aantonen hoeveel procent van de scholieren slachtoffer is van seksuele intimidatie, niet is gevraagd naar de afkomst van de daders.

Omdat ik niet weet of de onderzoeken in een bepaalde richting wijzen, kan ik nog vrede hebben met de onvolledigheid van het artikel, maar dat geldt niet voor het kader. Ik heb het filmpje van Sofie Peeters ook gezien en naar mijn mening waren alle misdragers niet-autochtone Belgen. Met name daarover ontstond de ophef. Dat was ook de reden waarom extreem-rechts de film aangreep om zijn ideeën kracht bij te zetten. Door ook hier niets te zeggen over de afkomst van de plegers wekt u de indruk dat nogal wat Belgische mannen niet weten hoe ze zich tegenover vrouwen moeten gedragen.