De partij is tegen verkiezingen, maar vóór de sharia

Hizb-ut-Tahrir, de Partij van de Bevrijding, is in alle islamitische landen verboden. Dit weekend was ze op campagne in Amsterdam.

In een bomvolle zaal luisteren 500 moslims naar de melancholische klanken van een gebed. De vrouwen achterin, de mannen voorin. Het is er benauwd. Vijf uur lang hebben ze geluisterd naar preken. Van de directeur van Hizb-ut-Tahrir, die is overgekomen uit Libanon. Naar preken, lezingen en nog meer preken. De middag wordt afgesloten met driemaal „Allah Ou Akbar”, vuisten in de lucht.

De islamitische politieke partij Hizb-ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding) sloot gisteren een Nederlandse campagne van vijf weken af op een industrieterrein in Amsterdam. Dit was de eerste campagne in Nederland, vertelt woordvoerder Okay Pala trots.

Al verliep die niet vlekkeloos: in Rotterdam werd de bijeenkomst afgezegd onder druk van de autoriteiten. In Den Haag ging hij door. De organisatie flyerde, onder meer op de Amsterdamse markt Albert Cuyp, en de leden wisselden informatie uit via Facebook. Pala (40) is tevreden. „Wij hebben iedereen laten zien welke alternatieven de islam biedt voor het rechtsysteem, het onderwijs, de samenleving – alles.” Hij heeft ruim 3.200 Facebookvrienden van wie velen een zwarte vlag dragen met een koranspreuk erop.

Hizb-ut-Tahrir is verboden in alle islamitische landen. Pala legt uit: „De dictators die Egypte, Libië, Irak en Tunesië leidden, verboden ons. Maar sinds de revoluties krijgen we er meer ruimte.” In Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië is de partij nog compleet verboden. Dat komt omdat die landen niet echt islamitisch zijn, zegt Pala. Ook in Duitsland, omdat de partij de staat Israël niet erkent. In Engeland, de Verenigde Staten en Nederland is ze niet verboden.

De partij is niet aan één moskee gebonden, maar groter dan dat, zegt Pala. De leden uit Nederland zijn van Marokkaanse én Turkse afkomst. Veel bezoekers in de zaal in Slotervaart spreken vlekkeloos Nederlands. De mannen dragen een baard, de vrouwen een hoofddoek en sommige een chador (zwart gewaad, van top tot teen bedekt). Okay Pala bijvoorbeeld is een welbespraakte IT’er uit Breda.

Vrees niet, zegt Pala, de Nederlandse Hizb-ut-Tahrir is er niet op uit om Nederland te „islamiseren”. Alleen om de partij in andere landen te steunen. Steunen ze wel het Nederlands rechtssysteem? „Ja, zolang hij niet botst met het islamitisch recht.” Een voorbeeld: in Nederland mag een man maar met één vrouw getrouwd zijn, volgens de islam mag hij met vier vrouwen getrouwd zijn. Wat vindt de Nederlandse afdeling van Hizb-ut-Tahrir hiervan? Pala: „Ik ken niemand die met vier vrouwen is getrouwd. Maar het mag van de islam en dus ook van ons.” Belangrijk, zegt Pala, is dat moslims in Nederland hun „identiteit behouden”.

Is Hizb-ut-Tahrir ook voor invoering van de sharia, het islamitisch recht? „Natuurlijk”, zegt Pala. Lastig daarbij is dat de interpretatie van de sharia per land en stroming verschilt. In elk geval staan op tal van vergrijpen lijfstraffen en de doodstraf.

De Partij van de Bevrijding zal niet proberen mee te doen aan Nederlandse verkiezingen omdat de partij niet gelooft in verkiezingen, vertelt Pala.

Tegen half zes stroomt de zaal leeg. Hele families worden in de bussen en busjes geladen die hen hier naartoe hebben gebracht uit steden als Tilburg en Breda, en zelfs uit België. In de vrouwen-en-kinderenruimte naast de grote zaal ligt de vloer bezaaid met felgekleurd papier en frisdrankflesjes.