De hippe retrocouture van Frans Molenaar

95 TH COUTURE SHOW BY FRANS MOLENAAR SPRING SUMMER 2013
95 TH COUTURE SHOW BY FRANS MOLENAAR SPRING SUMMER 2013

Ik was de enige die zondagmiddag aanvankelijk in het Amstelhotel stond voor de 95ste show van Frans Molenaar. Uitnodiging niet goed gelezen; de couturier  showde voor het eerst in vele jaren niet in de grote zaal van het hotel, maar in de salon onder zijn woonhuis in de Oranje Nassaulaan. Geen kwestie van afbouwen of bezuinigen, aldus zijn assistent:  ze wilden het gewoon intiemer (hoewel de winkel in de Jan Luykenstraat ook net is gesloten).

En intiem en gezellig druk was het.  En modieus. Molenaar had, net zals in zijn beginjaren vaak deed, zijn collectie geheel in zwart en wit gehouden. En dat is een grote trend dit voorjaar – denk bijvoorbeeld aan de geblokte jurken bij Louis Vuitton.

Sommige van de outfits waren kopieën van oude, zoals de ronde cape met strapless jurk, een ontwerp uit 1976. Destijds was de cape uitgevoerd in nerts. Het kostte Molenaar jaren om het materiaal af te betalen. Hij had de cape overigens niet speciaal voor de show opnieuw in wol laten maken, maar vorig jaar al, voor een mode-expositie met gevestigde en beginnende Nederlandse ontwerpers (Moam). Geeft niks, het blijft een van zijn beste ontwerpen.

Fotografie: Jeroen Snijders.