Beruchte Congolese generaal Ntaganda geeft zich over

Bosco Ntaganda, in het midden, op een archieffoto uit 2009. Foto AP / T.J. Kirkpatrick

De voormalige Congolese generaal Bosco Ntaganda, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, heeft zich overgegeven bij de Amerikaanse ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali.

Dat meldt de minister van Buitenlandse Zaken van Rwanda op Twitter:

Twitter avatar LMushikiwabo Louise Mushikiwabo We have learned today that Bosco Ntaganda entered Rwanda and surrendered to US Embassy in Kigali

De beruchte legergeneraal Bosco Ntaganda wordt sinds 2006 door het ICC gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Van 2002 tot 2005 was hij bevelhebber van de rebellenbeweging UCP, die werd geleid door de vorig jaar veroordeelde krijgsheer Thomas Lubanga.

Ondanks het aanhoudingsbevel kon hij generaal worden in het Congolese leger en een luxe leven leiden. Het laatst wat van hem bekend was, was dat hij beschermd werd door een afsplitsing van de Congolese Tutsi-rebellengroep M23. De leider van deze afsplitsing, Jean-Marie Runiga, werd afgelopen zaterdag in Rwanda opgepakt

Update 18:55 uur:
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels bevestigd dat Ntaganda zich heeft overgegeven. Hij heeft om uitlevering aan het Internationaal Strafhof in Den Haag gevraagd.