Arrestaties na referendum in Zimbabwe

Een Zimbabwaan brengt zijn stem uit bij het referendum van zaterdag over een nieuwe grondwet.
Een Zimbabwaan brengt zijn stem uit bij het referendum van zaterdag over een nieuwe grondwet. Foto AFP

Vier medewerkers van de Zimbabwaanse partij MDC (Movement for Democratic Change) en een prominente mensenrechtenadvocaat zijn gisteren opgepakt. De arrestaties volgen op het referendum van zaterdag over een nieuwe grondwet, die vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk moeten maken. De opkomst was laag en de stembusgang zelf verliep zonder incidenten.

Verschillende maatschappelijke organisaties werden in de aanloop naar het referendum al lastiggevallen door de politie. Gisteren vielen agenten een kantoor van MDC-leider Tsvangirai binnen en pakten vier medewerkers op. Ze worden ervan beschuldigd zich te hebben voorgedaan als politie. Mensenrechtenadvocaat Beatrice Mtetwa kwam verhaal halen en werd ook in de boeien geslagen voor het hinderen van de rechtsgang. De angst is dat ZANU-PF, de partij van president Robert Mugabe, de komende verkiezingen weer sterk op intimidatie gaat leunen om te winnen, net als in 2008.

President Mugabe en premier Tsvangirai hadden hun aanhang opgeroepen voor de nieuwe grondwet te stemmen. Volgens de kiescommissie gingen 2 miljoen van de 6,6 miljoen Zimbabwanen stemmen. De lage opkomst komt onder meer doordat er nauwelijks campagne is gevoerd om de bevolking bekend te maken met het document. Veel Zimbabwanen hebben het gevoel dat er toch niets gaat veranderen. President Mugabe is al 33 jaar aan de macht.

Een nieuwe grondwet is een voorwaarde voor een nieuwe stembusgang. In 2008 trok de MDC zich terug in de tweede ronde van de verkiezingen nadat honderden MDC-aanhangers waren vermoord en duizenden mishandeld. Sinds 2009 regeren de rivalen samen in een overgangsregering.