Amsterdamse beurs opent lager na reddingsplan Cyprus

Foto AFP / Barbara Laborde

Het Damrak is vanochtend met verlies geopend. De AEX daalde met 1,1 procent naar 349,55 punten nadat afgelopen weekend een controversieel pakket noodleningen voor Cyprus werd aangekondigd. Het pakket zet een streep door het principe om depositohouders te ontzien bij bailouts. Maar er wordt nog druk aan gesleuteld.

ING Groep leidt de 23 verliezers met een koersdaling van 4,2 procent, gevolgd door debutant Imtech, dat 3,3 procent verliest, meldt ABM FN. Op de AMX staat met name BAM onder druk met een verlies van 3,2 procent. Delta Lloyd verliest tweeënhalf procent.

De meeste Aziatische beurzen kleurden vanochtend al dieprood, waarbij in Tokio de Nikkei 2,7 procent daalde naar 12.220,63 punten. In de valutahandel zakt de euro/dollar van 1,294 naar 1,290.

Beleggers maken zich zorgen dat het aanpakken van gewone depositohouders niet eenmalig is, waardoor mensen in andere zwakke eurolanden kunnen besluiten het zekere voor het onzekere te nemen en hun geld van de bank te halen.

Reactie van de financiële markten is gematigd

NRC-economiechef Jan Meeus noemt de reactie van de rentemarkt op het reddingsplan gematigd:

De Spaanse en Italiaanse rentes op staatspapier lopen op, maar niet schokkend. Het lijkt mee te vallen met de vrees voor besmettingsgevaar en de angst dat de crisis overslaat naar andere eurolanden.

De ministers van Financiën van de eurolanden bereikten vrijdagnacht overeenstemming over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal 10 miljard euro. De lening wordt verstrekt door het Europese noodfonds ESM. In ruil voor de lening moeten de depositohouders in Cyprus een eenmalige stabiliteitsheffing op hun spaartegoeden betalen van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven 100.000 euro.

Cyprus wil aanpassingen in deal om kleine spaarders te ontzien

De regering in Cyprus sleutelt momenteel aan de omstreden heffing op bankdeposito’s, om een meerderheid in het parlement te verzekeren. Doel is om de kleinere spaarders te ontzien. Er zou worden gepraat over een heffing van 3 procent op spaargeld onder de 100.000 euro en 12,5 procent voor boven de 100.000 euro.

Het Cypriotische parlement stemt vanmiddag over het omstreden pakket. President Anastasiades wil dat het parlement het reddingsplan goedkeurt vóór morgen als de banken na een feestdag weer open gaan.