agenda

Dinsdag 19 maart

De Egyptische president Mohammed Morsi arriveert vandaag in New Delhi voor een tweedaags bezoek aan India. Egypte kan Indiase hulp heel goed gebruiken; het land verkeert in crisis. Morsi deed eerder Pakistan aan.

In Guatemala-Stad begint het proces tegen de Guatemalteekse oud-dictator José Efraín Ríos Montt. Montt staat terecht wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. In 1982 trad hij keihard op tegen Maya-indianen: 1.800 indianen kwamen om het leven.

Aan de vooravond van zijn bezoek aan Nederland gaat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan naar Denemarken. Hij ontmoet in Kopenhagen koningin Margrethe en premier Helle Thorning Schmidt.

Woensdag 20 maart

In Brussel ontmoeten de Kosovaarse en Servische premiers elkaar om te praten over praktische oplossingen voor het Kosovo-probleem. EU-buitenlandchef Catherine Ashton doet als bemiddelaar haar best om de relatie tussen Servië en Kosovo, voor 2008 een Servische provincie, te normaliseren. Servische en Kosovaarse politici lieten zich afgelopen week opvallend optimistisch uit over een mogelijk akkoord.

In Lissabon staat een staking gepland van personeel van de hoofdstedelijke metro. Vakbonden verzetten zich tegen privatisering van de metro en gedwongen ontslagen.

De Amerikaanse president Barack Obama brengt een driedaags bezoek aan Israël (zie rubriek Dwars, pagina 5 van deze bijlage).

Donderdag 21 maart

Op uitnodiging van premier Mark Rutte brengt de Turkse premier Erdogan een officieel bezoek aan Nederland. Voorafgaand aan de ontmoeting tussen beide premiers ontmoet Erdogan eerst koningin Beatrix. Erdogan komt net tijdens een scherpe politieke discussie over Turkse pleegkinderen. De biologische moeder van een 9-jarige Turks-Nederlandse jongen wil niet dat hij bij zijn lesbische pleegouders in Den Haag opgroeit. Rutte wilde het juist over de economische banden met Turkije hebben.

In Brussel vergaderen de EU-ministers van Milieu over onder meer biobrandstoffen. Ze werden lang gezien als een goede manier om CO 2-uitstoot terug te dringen, maar de productie van biobrandstoffen heeft ook geleid tot ontbossing. Nu wil de EU de regels aanscherpen.

De Tunesische president Moncef Marzouki ontmoet in Berlijn bondskanselier Angela Merkel en bondspresident Joachim Gauck.

Vrijdag 22 maart

In het hoge noorden van Europa, in het dorp Saariselkä in Fins Lapland, praten Europese politici met de benen omhoog over de toekomst van Europa. De Finse premier Jyrki Katainen heeft een bont gezelschap van politici uitgenodigd voor de Lapland Retreat 2013. De premiers van Denemarken, Kroatië, Griekenland en Letland staan op de gastenlijst. Ook premier Mark Rutte is uitgenodigd. Daarnaast komen onder meer de Turkse vice-premier, de Estse president en ECB-directielid Jörg Asmussen.

In Charkov (Oekraïne) wordt het proces tegen ex-premier Joelia Timosjenko hervat. De ravissante politica, die een rol speelde tijdens de ‘oranje revolutie’ wordt beschuldigd van fraude. Medestanders vermoeden politieke motieven. President Viktor Janoekovitsj zou haar terugkeer in de politiek zo blokkeren, is hun idee.

De extreemrechtse Hongaarse partij Jobbik heeft een demonstratie aangekondigd bij de voetbalwedstrijd Hongarije-Roemenië, die zonder publiek wordt gespeeld na racistische uitlatingen van supporters bij een eerder duel.

Zaterdag 23 maart

Verwachte uitspraak in het Mediaset-proces tegen de Italiaanse oud-premier Berlusconi. Hij staat terecht wegens vermeende fraude en belastingontduiking via zijn tv-bedrijf Mediaset.

Zondag 24 maart

Gevreesd wordt voor geweld bij de gemeentelijke verkiezingen in Macedonië. Begin deze maand kwam het al tot ernstige botsingen tussen Macedoniërs en etnische Albanezen. Dikwijls vormen verkiezingen de aanleiding voor aanvallen over en weer. Partijen binnen de Albanese minderheid, die een kwart van de bevolking uitmaakt, vechten soms ook onderling.

Maandag 25 maart

Top van de Europese Unie en Japan in Tokio. Op de agenda staat onder andere een vrijhandelszone.