Raikkonen verrast Alonso en Vettel bij openingsrace in Australië

Kimi Raikkonen, wereldkampioen in 2007, onderweg in zijn Lotus op het circuit Albert Park in Melbourne. Foto Reuters / Mark Horsburgh

Niet regerend wereldkampioen Sebastian Vettel of de zeer snelle Fernando Alonso, maar Kimi Raikkonen heeft de eerste Grand Prix van 2013 gewonnen. In Melbourne was de Finse coureur zijn concurrenten in zijn verrassend snelle Lotus te snel af.

Alonso, die vorig jaar de titel in de laatste race aan Vettel moest laten, kwam in zijn Ferrari als tweede over de meet op zo’n tien seconden van Raikkonen. Vettel werd derde op gepaste afstand; een prestatie die enigszins onverwacht was omdat de Duitser tijdens de kwalificatie veruit het snelste was geweest.

Lotus en Raikkonen gingen in Melbourne het meest economisch met de Pirelli-banden om. De Fin kon langer doorrijden op zijn rubber dan de concurrenten die daardoor eerder en vaker een pitstop maakten. Achter de top-3 werd Felipe Massa (Ferrari) vierde, gevolgd door Lewis Hamilton die in zijn eerste race voor Mercedes de Red Bull van Mark Webber voor wist te blijven.

De Nederlander Giedo van der Garde bereikte zijn doel en reed zijn debuutrace in de Formule 1 uit. Hij werd achttiende, en daarmee laatste in de Caterham.

Raikkonen had beste pitstopstrategie

Vettel kende een goede start, maar zijn ploeggenoot Mark Webber had direct vanaf het begin problemen. Alonso profiteerde van de problemen van de Australiër en sloot vooraan aan. Toen de pitstops begonnen, mengde Räikkönen zich in zijn Lotus echter in de strijd. Waar de meeste rijders drie keer stopten, deed de Fin dat maar twee keer en daarmee legde hij het fundament voor zijn zege. In het laatste deel van de race kwam hij niet meer in de problemen.

Van der Garde reed even voor ploeggenoot Charles Pic, maar de Fransman zat op een tweestopsstrategie, terwijl de Nederlander in zijn eerste F1-race drie keer naar de pits werd geroepen en dat scheelde twee posities. Lang hield Van der Garde ook de Britse Marussia-coureur Max Chilton achter zich. In de slotfase deed Chilton de laatste plaats echter aan Van der Garde over.

    • Jules Seegers