Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuw overleg Cyprus om kleine spaarders te ontzien

President Nicos Anastasiades geeft in een tv-toespraak een toelichting op het reddingsplan. Foto AFP
President Nicos Anastasiades geeft in een tv-toespraak een toelichting op het reddingsplan. Foto AFP

Cyprus is in gesprek met internationale geldschieters over aanpassing van het reddingsplan met als doel de kleinere spaarders te ontzien. Dit meldt een bron rond de onderhandelingen aan persbureau Reuters. Er wordt gepraat over een heffing van 3 procent op spaargeld onder de 100.000 euro en 12,5 procent voor boven de 100.000 euro.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben vrijdagnacht overeenstemming bereikt over een steunprogramma voor Cyprus van maximaal 10 miljard euro. De lening wordt verstrekt door het Europese noodfonds ESM. In ruil voor de lening moeten de depositohouders in Cyprus een eenmalige stabiliteitsheffing op hun spaartegoeden betalen van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven 100.000 euro.

‘Pijnlijk compromis verzachten voor kleine spaarders’

De belasting die depositohouders in Cyprus op hun uitstaand geld moeten betalen was het enige alternatief voor een faillissement, zei de Cypriotische president Nicos Anastasiades eerder vanavond in een tv-toespraak. Anastasiades sprak van een pijnlijk compromis dat hij wel móest accepteren in ruil voor financiële hulp. Wel zei Anastasiades dat hij zich de komende uren sterk zal maken voor wijzigingen in het akkoord, om de pijn voor kleinere spaarders te beperken.

Het parlement van Cyprus stelde vandaag een speciale ingelaste vergadering over het veelbesproken reddingsplan uit tot morgen. Anastasiades wil dat het parlement het reddingsplan voor Cyprus goedkeurt vóór dinsdag als de banken na een feestdag weer open gaan.

De trojkapartijen zullen in de komende week de randvoorwaarden van het steunprogramma verder uitwerken met de Cypriotische regering.