Parlement noodlijdend Cyprus schrapt bijeenkomst over EU-bailout

Veel Cyprioten haastten zich gisteren naar een pinautomaat nadat bekend werd dat het akkoord rond het noodplan inhield dat er een eenmalige heffing op spaartegoeden zou komen. Foto AP / Petros Karadjias

Het parlement van Cyprus heeft een speciale ingelaste vergadering vandaag over het veelbesproken reddingsplan van de EU afgelast. Er zou gesproken worden over een heffing op spaartegoeden om zo de noodsteun te financieren.

Onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, schreef eerder deze week over de siutatie:

Bij Cyprus gaat het om de kleinste bailout van de eurozone tot nog toe, maar die is even moeilijk in elkaar te zetten als de drie voorgaande. Het eiland heeft 17 miljard euro aan leningen nodig, 10 miljard daarvan is voor de banken. Die hebben de problemen in gang gezet, omdat ze evenals andere beleggers vorig jaar fors gekort werden op hun Griekse staatsobligaties.

Het probleem is dat die 17 miljard evenveel is als het hele Cyprische bruto binnenlands product. Door die leningen stijgen de schulden van het land zo sterk dat Cyprus die onmogelijk kan aflossen. Daarom stelt de trojka van ECB, Europese Commissie en IMF een serie belastingen en heffingen voor. Die voorzien Cyprus van inkomsten. Daarmee kan het bedrag van 17 miljard omlaag, en wordt de schuldenberg minder hoog. Het IMF dreigt dat het afhaakt zonder zo’n schuldenreductie.

Gisteren akkoord EU, IMF en Cyprus

Gisteren bereikten de ministers van Financiën van de EU en het IMF een akkoord over het noodplan. Cyprus probeert een bankroet af te wenden maar de politieke steun, en die van het volk, voor een reddingsplan van de EU is broos. Pas op z’n vroegst morgen praat president Nicos Anastasiades met parlementariërs, weet Reuters.

Diverse partijen in het 56-koppige parlement zouden vandaag bijeenkomen om hun standpunten in te nemen over de heffing op het spaargeldheffing. Drie partijen zouden sowieso tegen zijn. Geen enkele partij heeft een meerderheid in de Kamer.

    • Jules Seegers