Oud-legerchef Yaalon leidt Defensie Israël

Yaalon op archiefbeeld uit 2005 tijdens een bezoek aan de Gazastrook. Foto Reuters / Ronen Zvulun

Benjamin Netanyahu heeft zijn voormalige legerchef Moshe Yaalon vandaag benoemd tot nieuwe minister van Defensie. Yaalon vervangt Ehud Barak, die met pensioen gaat.

De Israëlische premier zei dat Yaalon de ervaring heeft om de defensie van het land te leiden, tijdens een “periode die cruciaal is voor de veiligheid van Israël, nu de regio om ons heen in brand staat’.

Yaalon, sinds 2009 vicepremier, heeft eerder gezegd dat hij Irans nucleaire programma als de hoogste prioriteit beschouwt als het gaat om de veiligheid van Israël. Hij staat ook bekend om zijn harde lijn ten opzichte van de Palestijnen.

Yaalon was van 2002 tot 2005 leider van het Israëlische leger. Onder zijn leiding ruilde Israël in 2004 met Hezbollah ruim vierhonderd gevangenen voor de lijken van drie militairen. In de functie van legerchef maakte hij deel uit van Netanyahu’s veiligheidskabinet.

    • Jules Seegers