‘Nederland staakt verzet tegen verkoop Urenco’

Exterieur van de productiehal van uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo, die vorig jaar door prins Willem-Alexander werd geopend. Foto ANP / Erik van 't Woud
Exterieur van de productiehal van uraniumverrijkingsfabriek Urenco in Almelo, die vorig jaar door prins Willem-Alexander werd geopend. Foto ANP / Erik van 't Woud

Nederland verzet zich niet langer tegen de verkoop van uraniumverrijker Urenco, mits de staat een vetorecht houdt en er strenge veiligheidsvoorwaarden aan worden verbonden. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times vandaag op basis van bronnen. Het Nederlandse ministerie van Financiën, dat gaat over staatsdeelnemingen, wilde zondagavond geen commentaar geven.

De Nederlandse en Britse overheid bezitten beide 33 procent van het consortium, de rest is in handen van de Duitse energiebedrijven RWE en EON. Schattingen van de waarde van Urenco, dat brandstof voor kerncentrales produceert, lopen op tot tien miljard euro, schrijft persdienst Novum.

Urenco is de grootste producent van splijtstof ter wereld. Het bedrijf heeft vier fabrieken in Europa, waarvan de grootste in Almelo staat. Nederland was tot nu toe uit veiligheidsoverwegingen tegenstander van het Britse en Duitse voornemen om de aandelen van het bedrijf dit jaar te verkopen, maar is na een serie intergouvernementele gesprekken kennelijk van gedachten veranderd. Wel moeten beide overheden een ‘gouden’ aandeel houden om bepaalde besluiten tegen te kunnen houden.

Bedrijven staan in de rij om Urenco te kopen. Eerder toonde de Franse kernenergiespecialist Areva interesse, maar ook Toshiba uit Japan en diverse investeringsmaatschappijen overwegen een bod.

Prins Friso werkte sinds begin 2011 als financieel directeur op het hoofdkantoor van Urenco in Groot-Brittannië totdat hij in coma raakte. Het bedrijf aanvaardde zijn ontslag in oktober ‘met spijt’.

    • Marije Willems