Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Architectuur

Japanner Toyo Ito wint ‘Nobelprijs voor de architectuur’

Het Toyo Ito Museum voor Architectuur in Imabari-shi, Ehime, Japan. Foto Courtesy of Toyo Ito and Associates / Daici Ano
Het Toyo Ito Museum voor Architectuur in Imabari-shi, Ehime, Japan. Foto Courtesy of Toyo Ito and Associates / Daici Ano

De Pritzker Prijs 2013, de zelfbenoemde ‘Nobelprijs voor de architectuur’, gaat naar de Japanse architect Toyo Ito. Dat maakte de organisatie vanavond bekend.

De prijs van 100.000 dollar, die sinds 1979 jaarlijks wordt toegekend door de Pritzker Stichting, wordt op 29 mei uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Philip Johnson, Zaha Hadid en Rem Koolhaas.

Behalve de Ito-toren aan de Amsterdamse Zuidas ontwierp Ito onder meer de veelgeprezen mediatheek in de Japanse universiteitsstad Miyagi. Deze transparante mediatheek, de Londense Serpentine Gallery en de Witte O, een wenteltrapvormig zomerhuis in Chili, gelden als enkele van zijn beste werken.

Een fragment uit het juryrapport:

Throughout his career, Toyo Ito has been able to produce a body of work that combines conceptual innovation with superbly executed buildings. Creating outstanding architecture for more than 40 years, he has successfully undertaken libraries, houses, parks, theaters, shops, office buildings and pavilions, each time seeking to extend the possibilities of architecture.

Mediatheek in Sendai (1995-2000). Foto Courtesy of Toyo Ito and AssociatesMediatheek in Sendai (1995-2000). Foto Courtesy of Toyo Ito and Associates

Serpentine Gallery Pavilion, Londen (2002)Serpentine Gallery Pavilion, Londen (2002)

Hoofdstadion Wereldspelen 2009 in Kaohsiung, Taiwan door Toyo Ito. Foto Courtesy of Toyo Ito and AssociatesHoofdstadion Wereldspelen 2009 in Kaohsiung, Taiwan door Toyo Ito. Foto Courtesy of Toyo Ito and Associates

Bekijk meer door Toyo Ito ontworpen gebouwen (hier groot):