Dodelijke aanslagen op ministerie Bagdad opgeëist door Al-Qaeda

Een lid van de Iraakse veiligheidstroepen bij een van de auto's die werden gebruikt bij de aanslagen van donderdag. Foto AP / Karim Kadim

De aan Al-Qaeda gelieerde Islamitische Staat van Irak (ISI) zegt achter de aanslagen te zitten op het ministerie van Justitie vorige week. Daarbij kwamen in het centrum van Bagdad zeker 25 mensen om.

De aanslagen nabij de zwaar bewaakte Groene Zone waarin zich diverse westerse ambassades en regeringsgebouwen bevinden, riepen nieuwe vragen op over de veiligheidssituatie in Irak. ISI liet donderdag drie autobommen ontploffen en een zelfmoordterrorist blies zichzelf op klaarlichte dag op in het centrum van de hoofdstad.

Een andere zelfmoordterrorist liep zo het ministerie van Justitie binnen en blies zichzelf op terwijl militanten het gebouw onder vuur namen. ISI is een koepelorganisatie van aan Al-Qaeda gelieerde sunnitische moslimmilitanten.

De Islamitische Staat van Irak beweert vanochtend dat de terroristen de opdracht hadden het ministerie kamer voor kamer uit te kammen en alle “vijanden” te “liquideren”.

    • Jules Seegers