Commissie-Deetman ontkent ontzien Van Luyn na artikel NRC

Het eindrapport, van Wim Deetman, seksueel misbruik van en geweld tegen meisjes in de Rooms-Katholieke Kerk. De commissie-Deetman deed het onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De voormalige commissie-Deetman ontkent dat bisschop Ad van Luyn is ontzien in het eindrapport over het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat schrijft secretaris Bert Kreemers in een verklaring.

Daarmee reageert Kreemers op NRC Handelsblad dat gisteren, na eigen onderzoek, meldde dat belastende feiten over de bisschop niet zijn vermeld in het eindrapport. Andere negatieve informatie is slechts omfloerst weergegeven, waarbij het noemen van de naam van Van Luyn vermeden werd. Gepensioneerde bisschoppen werden wel gekapitteld. Van Luyn was voorzitter van de bisschoppenconferentie en een van de opdrachtgevers van Deetman die het kindermisbruik onderzocht.

Kreemers gaat niet in op onderbouwing NRC

NRC Handelsblad geeft volgens Kreemers “een onjuiste voorstelling van zaken”. De berichten “nopen” de voormalig secretaris tot “een feitelijke weerlegging”. Volgens Kreemers zijn “alle verantwoordelijken in de Rooms-Katholieke Kerk gelijk behandeld”. Het onderzoek van de commissie is “in onafhankelijkheid en naar wetenschappelijke maatstaven uitgevoerd”.

In zijn verklaring gaat Kreemers niet in op de feiten die in het artikel in NRC Handelsblad worden genoemd, als onderbouwing voor de constatering dat Van Luyn een andere behandeling kreeg dan bijvoorbeeld de gepensioneerde bisschoppen Bär en Gijsen.

Raad: klacht Kreemers ongegrond

Volgens Kreemers interpreteert “de redacteur van NRC Handelsblad de bevindingen van de Onderzoekscommissie naar zijn eigen inzichten en vermoedens”.

“Niet voor het eerst stelt de betrokken redacteur van NRC Handelsblad vragen aan de Onderzoekscommissie die suggestief zijn en die zijn eigen inzichten en vermoedens als uitgangspunt hebben. Hiermee interpreteert hij vervolgens bevindingen en conclusies van de Onderzoekscommissie.”

Vorig jaar beschuldigde Kreemers NRC Handelsblad en de redacteur ook van onjuistheden in de berichtgeving over het werk van de commissie-Deetman. Een klacht hierover van Kreemers tegen de betreffende redacteur en de krant werd door de Raad voor de Journalistiek ongegrond verklaard.

De volledige correspondentie

Kreemers publiceert op de website van de voormalige commissie ook de e-mailwisseling tussen de krant en de woordvoerder van Deetman, voorafgaand aan de publicatie van gisteren. De e-mailwisseling blijkt echter niet volledig. Een belangrijke e-mail van NRC wordt door Kreemers niet afgedrukt. De volledige correspondentie tussen NRC Handelsblad en Gert Jan Verhoog, woordvoerder van de heer W. Deetman en de commissie-Deetman voorafgaande aan de publicatie op zaterdag 16 maart 2013:

De Tweede Kamer houdt 28 maart een hoorzitting over de afhandeling van de klachten rond het seksueel misbruik.