Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Ciolek wint door sneeuw geteisterde klassieker Milaan-San Remo

Een gelukkige Gerald Ciolek viert de overwinning van een barre editie van La Primavera. Foto EPA / Luca Zennaro
Een gelukkige Gerald Ciolek viert de overwinning van een barre editie van La Primavera. Foto EPA / Luca Zennaro

De Duitser Gerald Ciolek heeft de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De renner van MTN-Qhubeka klopte topfavoriet Peter Sagan in de sprint. Fabian Cancellara werd derde.

Twitter avatar TeamMTNQhubeka Team MTN-Qhubeka Photo of Gerald winning #MSR http://t.co/eSQNfwpHCr

De voorjaarsklassieker Milaan-San Remo, bijgenaamd La Primavera (de lente), werd vandaag geteisterd door sneeuwval. De race werd tussen de 117 en 163 kilometer geneutraliseerd vanwege sneeuwval bij bergpas Turchino. De renners zijn per bus naar het volgende startpunt gebracht. De koers lag daardoor meer dan twee uur stil.

Later in de middag is besloten ook de helling van Le Manie te schrappen. Om 15.00 uur zijn de renners weer gestart in Cogoleto. Van daar was het nog zo’n 130 kilometer tot San Remo.

Vanwege de slechte weersomstandigheden zijn veel renners afgestapt. Onder meer Tom-Jelte Slagter van Blanco Pro Cycling, Tom Boonen en Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick-Step zijn afgehaakt. Ook Matthew Goss, de Australische winnaar van 2011, gaf op. Een geïrriteerde Tom Boonen tegenover de Belgische collega’s van Sporza:

“We waren compleet bevroren. Het was erover. Ik start niet meer, uit voorzorg, maar ook een beetje als een statement. Dit is geen Milaan-San Remo meer. Dit slaat nergens op.”

Om een beeld te krijgen van de barre omstandigheden:

Twitter avatar Laura_Meseguer Laura Meseguer WOW “@taylorphinney: What. The. #MilanoSanremo . In the bus after neutralization. So. Cold. http://t.co/Pak98DNxQQ
Twitter avatar inrng the Inner Ring In 1910 race was uninterrupted from Milan-Sanremo… despite snow. Eugène Christophe was 1 of only 4 finishers & needed a month in hospital