Begin twintig, maar al vijf jaar lang kluizenaar (en drie andere longreads)

De 22-jarige 'K-2052' gaat al vijf jaar niet meer met anderen om. Hij zit thuis. (Dit is niet zijn huis.) Foto sxc.hu

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over een autistische jongen die bijna nooit buiten komt en een professor die verliefd wordt op een fotomodel en zo in de val loopt.

‘Ik ben een kluizenaar. Dit is mijn verhaal.’

Hij is autistisch, bang voor de wereld en de mensen. Dus blijft hij binnen, soms een half jaar zonder ook maar een voet buiten de deur te zetten. En zo gaat het al vijf jaar. Een 22-jarige jongen schrijft zijn levensverhaal op, tot het punt waarop hij bij het heden is aangekomen en zichzelf de vraag moet stellen: hoe nu verder? Je leest zijn verhaal hier (15.176 woorden, ongeveer 1 uur en 9 minuten minuten leestijd).

Ietwat decadent: jagen op ijsbergen voor exclusief water

Water is water. Zou je denken. Maar nee, er zijn tientallen bedrijven die zich proberen te onderscheiden met exclusief water. Water van bijvoorbeeld geheime bronnen of eeuwenoude gletsjers. Scott Lindquist van Alaska Distillery is zo iemand die water zeer serieus neemt. Over zijn speurtocht naar de beste ijsbergen gaat dit verhaal van Outside (3.901 woorden, ongeveer 18 minuten minuten leestijd).

De professor, het fotomodel en een koffer vol problemen

Iedereen ziet de problemen van ver aankomen, behalve de professor zelf. De 68-jarige wetenschapper Paul Frampton wordt na contact via een internetdatingsite verliefd op een fotomodel. Hij vliegt op haar verzoek naar Zuid-Amerika om de liefde te bezegelen, maar daar eenmaal aangekomen blijkt ze plotsklaps naar België te zijn gevlogen voor een fotoshoot. Of hij ook komt, en meteen haar koffer kan meenemen? Een mooi verhaal van The New York Times, hier te lezen (5.678 woorden ongeveer 26 minuten minuten leestijd).

Hoe Pulp Fiction tot stand kwam

Quentin Tarantino, toen een onbekende dertigjarige videotheekmedewerker, schreef het script van Pulp Fiction in 1992 in Amsterdam, twaalf notitieblokken vol in een onleesbaar handschrift. De film zou uitgroeien tot een klassieker. Vanity Fair plaatste onlangs deze boeiende reconstructie van hoe de film gemaakt werd (9.106 woorden, ongeveer 41 minuten minuten leestijd).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

    • Lex Boon en Peter Zantingh