Ajax wint met moeite bij AZ - Feyenoord langs FC Utrecht en zege voor Twente

Ajax wint met 3-2 van AZ. Drukte voor het doel van Ajax-keeper Kenneth Vermeer. Foto ANP

Ajax heeft vandaag met hangen en wurgen met 3-2 gewonnen op bezoek bij AZ. Feyenoord won thuis met 2-1 van FC Utrecht. FC Twente boekte vandaag zijn eerste zege van 2013 op bezoek bij FC Groningen: 3-0. Ajax blijft door de overwinning koploper, met een punt voorsprong op PSV.

Ajax weer op eerste plaats Eredivisie

AZ begon aardig aan de wedstrijd en zag Steven Berghuis na luttele minuten een goede kans voorlangs schieten. Voormalig AZ’er Kolbeinn Sigthórsson zag de bal even daarna net naast het Alkmaarse doel verdwijnen, nadat een tegenstander de bal van richting had veranderd. AZ-Doelman Esteban redde even later knap op een inzet van Christian Eriksen.

De Jong zette de Amsterdammers vervolgens op voorsprong. Na een afgemeten pass van Toby Alderweireld joeg de Ajax-aanvoerder de bal hard tegen de touwen. Twee minuten later was het opnieuw raak. Blind verscheen aan de rand van het zestienmetergebied en haalde met zijn rechtervoet uit: 2-0.

De Alkmaarders herpakten zich snel na die twee tegenvallers. De ploeg kwam enkele keren in de buurt van Ajax-doelman Kenneth Vermeer, zonder echt gevaarlijk te worden. Aan de andere kant raakte De Jong vervolgens de buitenkant van de paal uit een schier onmogelijke hoek.

De aansluitingstreffer liet in het tweede bedrijf niet lang op zich wachten. Na een minuut wist Ajax een hoekschop niet goed weg te werken, waarna Markus Henriksen de bal kon inkoppen: 1-2. AZ bleef de Amsterdammers vervolgens onder druk zetten, maar wist het Vermeer opnieuw niet moeilijk te maken.

Het was juist Ajacied Viktor Fischer die in de counter gevaarlijk werd, maar Esteban redde prima op een hard schot van de Deen. Ajax breidde de voorsprong even later toch uit. De Jong schoot raak vanuit een vrije trap, nadat de Alkmaarse muur de bal nog even had aangeraakt en Esteban kansloos had gelaten.

De voor Sigthórsson ingevallen Danny Hoesen had even later de definitieve beslissing op zijn voet, maar de jonge spits schoot hard naast. Jozy Altidore profiteerde vervolgens van Amsterdamse onoplettendheid in de defensie en verschalkte Vermeer: 2-3.

AZ bleef na de tweede aansluitingstreffer drukken op de hoofdstedelijke goal. In blessuretijd volgde een dot van een kans voor Nick Viergever, maar de centrumverdediger raakte de bal helemaal verkeerd. Nadat Eriksen de bal nog net naast had geschoten floot de scheidsrechter tot opluchting van de Ajacieden af.

Feyenoord laat geen steken vallen tegen Utrecht

Feyenoord blijft goed meedoen in de strijd om de landstitel. De Rotterdammers wonnen thuis met 2-1 van FC Utrecht. Daryl Janmaat maakte in de 61e minuut de winnende treffer nadat Cedric van der Gun de bezoekers even eerder op gelijke hoogte had gebracht. In de eerste helft had Graziano Pellè met zijn 21e seizoenstreffer de score geopend.

Waar wedstrijden tussen Feyenoord en Utrecht meestal spannend zijn, was daar zondag lang nauwelijks sprake van. De thuisploeg speelde niet groots, maar ontregelde het Utrechtse spel zo doeltreffend dat de bezoekers nauwelijks in de buurt van de Feyenoord-goal kwamen.

Aan de andere kant waren er wel een aantal kansen voor Feyenoord. Bij een van die kansen werd Pellè gevonden die aan de rand van het strafschopgebied vrij stond. De Italiaan aarzelde niet en schoof de bal de korte hoek in.

Na rust kon Utrecht bij vlagen wel een vuist maken. Zo maakte Van der Gun de 1-1, maar enkele minuten later legde de Utrechtse verdediging de rode loper uit voor Janmaat. Die liep tot de rand van het zestienmetergebied en zette Feyenoord weer op voorsprong.

In de resterende dertig minuten zette Utrecht nog meer druk op Feyenoord. De bezoekers pompten de bal steeds weer richting de Rotterdamse goal, maar Feyenoord bleef goed overeind en komt in puntenaantal weer gelijk met PSV. Koploper Ajax heeft een punt meer. Utrecht blijft vijfde, maar kan door FC Twente worden ingehaald.

Twente boekt eerste zege van 2013 bij Groningen

FC Twente boekte vandaag zijn eerste zege van 2013 op bezoek bij FC Groningen: 3-0. Leroy Fer, Dusan Tadic en Luc Castaignos bezorgden de tukkers een broodnodige overwinning. Twente gaat FC Utrecht weer op de ranglijst voorbij en staat vijfde.

De eerste helft in de Euroborg was weinig enerverend. Beide ploegen wisten aanvallend nauwelijks een vuist te maken en kwamen aanvankelijk niet verder dan enkele ongevaarlijke schoten. De eerste grote kans werd vlak voor rust omgezet in een doelpunt. De vogelvrije Fer kon na een hoekschop inkoppen: 1-0.

Na de thee was het Twente dat lang onder druk stond. Dat leidde echter niet tot grote kansen voor Groningen. Een ongevaarlijke kopbal van Virgil van Dijk zorgde achterin bij Twente nog voor de meeste onrust.

Het duel kabbelde vervolgens lang voort. Fer kwam via een afstandsschot het dichtst in de buurt van een treffer, totdat de voor Dmitry Bulykin ingevallen Luc Castaignos twaalf minuten voor tijd alleen op Groningen-doelman Marco Bizot afging.

De spits werd tijdens een passeerbeweging in het zestienmetergebied licht getoucheerd door de goalie, waarna hij gewillig naar de grond ging. Bizot werd met rood naar de kant gestuurd. Tadic verzilverde de strafschop.

Castaignos maakte er op aangeven van Tadic even daarna nog 3-0 van. Groningen blijft twaalfde staan met dertig punten, slechts vijf punten meer dan nummer zestien Roda JC. De nummers zestien en zeventien spelen aan het eind van het seizoen promotie- degradatieduels.

Deze wedstrijdverslagen werden verzorgd door persdienst Novum.

    • Marije Willems