Zo’n boekenjury heeft geen idee; net zo min als de gewone lezer

None

Aan de vooravond van de Boekenweek maakte de jury van de Librisprijs haar shortlist bekend (NRC Handelsblad, 12 maart). De jury, onder voorzitterschap van Clairy Polak, beoordeelde in totaal 170 romans uit 2012; zes vonden er genade en zijn genomineerd.

Goede boeken, sommige heel goed, daar niet van (ik ken er vier) – van harte aan de auteurs. Maar de jury is niet te spreken over het gros van het aanbod. Blijkens het geborneerd getoonzette juryrapport troffen zij tal van ‘Ikea-romans’:

„Schrijvers tekenen niet de kaart van hét bestaan (...) maar de kaart van hún bestaan”, heet het. „Iemands lot wordt dan de plot, het leven zelf bezorgt het boek opzet, compositie en personages (...).”

Dit levert boeken op die „geen ontdekkingstocht” zouden zijn, maar een „particulier verslag van de eigen tocht: hoe teleurstellend voor een genre dat juist dan spectaculaire resultaten oplevert wanneer de verbeelding aan de macht is.”

Dit alles nu betekent niets. Het is schamperen om het schamperen. Wie dit gelooft, kan, om maar iets te noemen, heel het oeuvre van Gerard Reve gevoeglijk in de prullenmand flikkeren.

Als (kinderboeken)schrijver kan ik bovendien uit ervaring zeggen dat lezers zelden tot nooit kunnen raden wat ‘echt gebeurd’ is en wat niet, hoe graag ze dat soms ook willen, en hoezeer ze zich dat ook verbeelden. Zo’n jury van beroepslezers heeft geen idee, net zomin als ‘gewone lezers’.

Dat een schrijver iets graag laat klinken als een fraaie, waar gebeurde geschiedenis óf iets vertelt wat het ook echt is, (misschien, half, helemaal of voor drievijfde), zegt niets. Het maakt niet de waarde uit van literatuur.

Judith Eiselin

Haarlem

Een nogal Nederlandse wensenlijst voor de paus

In uw hoofdredactioneel commentaar over de verkiezing van de nieuwe paus (NRC Handelsblad, 14 maart) geeft u een wensenlijst voor te nemen initiatieven door Franciscus.

Ik vind het een nogal Nederlands verlanglijstje.

De kern van het evangelie vraagt volgens mij niet uitsluitend – en zeker niet op de eerste plaats – uitspraken te doen over seksualiteit en wie met wie mag slapen.

Juist de Zuid-Amerikaanse bevrijdingstheologie heeft de nadruk gelegd op gerechtigheid en solidariteit.

Mijn grootste wens is dat paus Franciscus moraliteit terugbrengt in onze samenleving en een nieuwe bezieling, voorbij het Grote Graaien en het ‘Ikke en de Dikke en de rest kan stikken’.

Grietje van Ginneken

Utrecht

Franciscus Xaverius?

Wie heeft toch bedacht dat de paus zich noemt naar Franciscus van Assisi, stichter van de franciscanen? Ligt het niet eerder voor de hand dat deze paus, een jezuïet, zich noemt naar de beroemde jezuïet Franciscus Xaverius, die in de zestiende eeuw als missionaris naar China trok?

John Bougie

Hei-en Boeicop

Ook Groningen faalde

De conclusie van het rapport-Cohen is dat de burgemeester en de politie van Haren de risico’s hebben onderschat (NRC Handelsblad, 13 maart). Maar waar waren de burgemeester en de politietop van Groningen? Bij opschaling is Groningen verantwoordelijk voor de veiligheid van de regio. De aanpak van de Groningse PvdA-burgemeester was ‘te weinig en te laat’. Hij heeft ook gefaald.

Els Willems-Lantinga

Amsterdam