Zijn dit Nederlandse ‘jihadreizigers’ in Syrië?

Deze week werd het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar ‘substantieel‘, doordat meer radicale jongeren vanuit Nederland richting landen als Syrië vertrekken. Op YouTube doken vandaag beelden op van mogelijke ‘jihadreizigers’, zoals NCTV ze noemt.

Deze week werd het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar ‘substantieel‘. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de kans op een aanslag groter, doordat er meer radicale jongeren vanuit Nederland richting Afrika en Midden-Oosten vertrekken. Op YouTube doken vandaag beelden op van mogelijke ‘jihadreizigers’, zoals NCTV ze noemt.

Op de beelden, gepubliceerd door HalabNews, zijn meteen aan het begin duidelijk Nederlands sprekende mannen te horen.

“Niet de hele dag die camera, je staat de hele dag te filmen, man.”

http://www.youtube.com/watch?v=Zn9lGvesIVY&feature=youtu.be

Journalist Harald Doornbos over de beelden:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Vertaling Arabische tekst onder clip NLs/Vlaams pratende rebellen Syrie: “Mujahedeen doen Maghrib gebed voordat ze de strijd ingaan”.
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos #pt Maghrib gebed is avondgebed (bij begin schemering). De clip is verspreid door Halab News Network. Halab = Arabische benaming Aleppo.

‘Aantal jihadreizigers snel toegenomen’

Dát jihadreizigers vanuit Nederland naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika vertrekken, is niet nieuw, maar volgens het NCTV is het aantal radicale jongeren dat vertrekt richting jihadgebieden in korte tijd wel snel toegenomen: van enkelen naar tientallen naar momenteel tegen de honderd man die in landen als Syrië aan het strijden zijn.

De dreiging voor Nederland ontstaat vervolgens bij terugkeer. De jihadreizigers doen expertise en geweldservaring op in bijvoorbeeld Syrië, en komen dan “radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid terug”, aldus de NCTVS.

Hoeveel jihadstrijders er momenteel ergens in Nederland leven die al zijn teruggekeerd vanuit Syrië, wilde de NCTV deze week niet zeggen. “Er is een aantal terug, en die houden we in de gaten.”