Ziekenhuis Ede op site niet meer ‘christelijk’

Toeval of niet? Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede noemt zichzelf niet meer ‘christelijk’ op zijn website. Juist nu ophef is ontstaan over de keuze van het ziekenhuis om abortus toe te staan op foetussen met het syndroom van Down, is op de site de omschrijving „ziekenhuis met de christelijke traditie als grondslag” vervangen door „een modern ziekenhuis”.

Een woordvoerder noemt het „puur toeval” dat de wijziging samenvalt met de media-aandacht voor het besluit van het ziekenhuis. „De website wordt eens in de zoveel tijd aangepast. Dit is niet met opzet gedaan.”

Geen toeval, zegt Peter Schalk van de christelijke vakbond RMU. Hij hielp onlangs ontevreden werknemers bij het schrijven van een brief aan het bestuur, waarin ze het een „grote teleurstelling” noemden dat het ziekenhuis foetussen met het syndroom van Down niet langer beschermt.

Schalk noemt het „wel heel toevallig dat dit heel toevallig zou zijn”. De identiteit van je ziekenhuis is iets wezenlijks, zegt hij. Als je het woord ‘christelijk’ weghaalt, „haal je iets cruciaals weg wat je altijd belangrijk vond – in ieder geval tot vorige week vrijdag”.

Volgens het ziekenhuis staat de christelijke grondslag nog wel in de statuten. De woordvoerder ziet „geen noodzaak” om de omschrijving ‘christelijk’ weer op de website terug te zetten.