Zenuwachtig dat ik was!

None

Terwijl vrienden actie voerden, ging fotograaf Erwin Olaf (1959) voor de Gay Krant op pad.

„Ik was begin twintig, kwam net van de School voor de Journalistiek. Mijn eerste betaalde opdracht was voor de Gay Krant: ‘Ga jij de Mr Gay Krantverkiezing maar fotograferen’, zei Henk Krol tegen me. Zenuwachtig dat ik was!

Ik toog met mijn camera naar het ITC Hotel op de Prinsengracht. Het zat bomvol nichten en was behoorlijk ranzig. Ik kan niet zeggen dat het een geweldige reportage is geworden, maar na afloop wist ik wel: dit wordt mijn beroep. Omdat de Gay Krant bekend was tot over de grenzen, werd ik na een paar publicaties gebeld door het Franse Gai Pied: doe je ook wat voor ons?

Veel homo’s vonden de Gay Krant begin jaren tachtig tuttig. Ze begrepen niet wat ik daar te zoeken had. Je hoorde de straat op te gaan om te demonstreren – voor een eigen monument enzo. Er was een richtingenstrijd in de homowereld: links-activistisch tegen rechts-burgerlijk.

De invloed van Henk Krol en zijn Gay Krant moet niet worden onderschat. Hij viel op te midden van al die rooie flikkers. Een beschaafde man in pak die vocht voor onze rechten. Hij deelde folders uit en verscheen op tv. Conservatief Nederland vond het confronterend, want van de buitenkant kon je zijn geaardheid niet zien. Waarom droeg die man geen oorbel?

De Gay Krant kwam met nieuws, duiding en interviews, dat was nieuw in die tijd. Maar de meeste lezers verheugden zich op de uitklapposter. Welke homo wilde choreograaf Hans van Manen nou niet boven zijn bed?”