Wat zit erin? Elektronische thermometer

Met een elektronische thermometer meet je binnen hoe warm het buiten is. Hoe? Wrik met een mes het kastje K open en draai wat schroefjes los, dan zie je de printplaat. Onder de klodder epoxyhars zit een chip die om de tien seconden een elektrisch stroompje van de batterij laat lopen door de dop D aan het eind van het zwarte snoer. Knabbel de dop uit elkaar met een tang en een mes: het glimmende dingetje dat je vindt is een thermistor T. Die houdt de stroom méér of juist minder tegen als-ie warm wordt en de chip C berekent daaruit hoe warm hij is. Het antwoord stuurt hij via zijn 17 metalen contacten door een roze elastisch stripje S (net Engels drop) naar de onzichtbare 17 contacten van het LCD-raampje L. Op dat raampje staat dan de temperatuur. Het LCD is te ingewikkeld om hier uit te leggen.

Op de printplaat vind je nog een minigloeilampje G voor ’s nachts en (aan de achterkant) een extra thermistor voor de binnentemperatuur. En verder vind je allerlei plekken die lijken op in elkaar gestoken kammen. Als je daar met een drukknopje op drukt maken de kammen contact en begrijpt de chip, bijvoorbeeld, dat hij de temperatuur niet in Celsius maar in Fahrenheit moet berekenen. Dan verandert 15 in 59 graden.

Welk gereedschap heb je nodig?: Een mes, kniptang en schroevendraaier.