VVD: toetreding Turkije tot EU verder weg door kwestie-Yunus

Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013.
Het Turkse jongetje Yunus (midden) met zijn biologische ouders en broers op een foto gemaakt in januari 2013. ANP

De rel rond de opvang van de 9-jarige Turkse jongen Yunus laat zien dat Turkije nog lang niet klaar is voor toetreding tot de Europese Unie. “Sommige landen willen de onderhandelingen over de toetreding uit de ijskast halen, maar wat ons betreft kan de ijskast een graadje kouder worden gezet”, zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Turkije heeft kritiek geuit op de opvang van de jongen, omdat hij bij lesbische pleegouders is geplaatst. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) haalde gisteren al hard uit naar Turkije. Hij noemde het aanmatigend dat een buitenlandse mogendheid op grond van de geaardheid van de ouders een oordeel velt. Hij kondigde aan dat Rutte de kwestie volgende week aan de orde stelt bij het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde het handelen van Turkije in de uitzending “volstrekt onacceptabel”. “Iedereen die in Nederland woont moet er zeker van zijn dat hij vrijgewaard is van inmenging van andere naties.” Rutte moet de Turkse premier volgens hem duidelijk maken dat het belang van het kind wordt geschaad door allerlei politiek spelletjes. “Rutte moet hiet met grote kracht afstand van nemen.”

Yunus en pleegouders duiken onder na bedreigingen

Het jongetje Yunus is met zijn Haagse lesbische pleegouders ondergedoken. Het gezin zou bang zijn voor een ontvoering, omdat in Turkse media ophef is ontstaan over de geaardheid van zijn pleegouders. Yunus woont sinds hij een baby is bij het lesbische stel. Hij werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst en bij het pleeggezin ondergebracht.

De biologische moeder van de jongen accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont en riep via de Turkse televisie de hulp van Erdogan in. Ze zou haar kind terugwillen.

Turken kondigen demonstratie in Rotterdam aan

In Rotterdam wordt aanstaande donderdag door Turkse Nederlanders een demonstratie gehouden gehouden tegen de opvang van Turkse kinderen in Nederlandse pleeggezinnen. Op een Facebookpagina worden Turken opgeroepen naar de Islamitische Universiteit in Rotterdam te komen, waar Erdogan donderdagochtend op bezoek gaat. Tot nu toe hebben ruim 4000 mensen zich via Facebook aangemeld.

De gemeente Rotterdam zegt tegen de NOS op de hoogte te zijn van de plannen voor een demonstratie, maar zegt dat de betoging nog niet is aangemeld door de initiatiefnemers. Een gemeentewoordvoerder zegt Rotterdam de situatie in de gaten zal houden.

    • Pim van den Dool