Verkenner Kees zal je maar hebben overgeslagen...

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Kees van Dijkhuizen is een verkenner die alle anderen in één klap overbodig maakt. De sloper.

Hij publiceerde deze week zijn tussenrapport over de manier waarop professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, woninghypotheken gaan financieren. Banken die dat nu doen worden niet overbodig, maar deels wel brodeloos.

Achterin dat rapport staat de lijst met 37 mensen die hij heeft gesproken. Bovenaan: Jan van Rutte en Gerrit Zalm van ABN Amro. Ja, de lijst is alfabetisch. Maar toch: wie is straks Van Rutte’s opvolger als financieel directeur?

Van Dijkhuizen. Wie zijn hier brodeloos? Headhunters.

De lijst van gesprekspartners leest als een staalkaart van de macht in het sociaal-financieel-politieke netwerk. Van A tot V, van de twee ABN Amro-bestuurders tot en met Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hoogleraren, Ton Heerts (vakverbond FNV), de top van de geld- en pensioenwereld en diverse ministers. Wie maakt Van Dijkhuizen brodeloos? Adviesforums als de SER, de Stichting van de Arbeid en de Eerste Kamer kunnen nu opgeheven worden. Weer een bezuiniging binnen. De nieuwe ‘Raad van Kees’ voorziet in alles en kan per besloten LinkedIn-groep overleggen.

Ten slotte roept de lijst de vraag op: wie ontbreken? Wie hier mist, mist macht. Jammer voor de makelaarsvereniging NVM. Gepasseerd.

Jammer voor de Vereniging Eigen Huis. Niet gebeld.

Jammer voor minister-president Mark Rutte. Geen regierol.

Maar bovenal jammer voor de minister van Sociale Zaken, spin in het polderoverleg. Zijn topambtenaar is geraadpleegd. Staatssecretaris Klijnsma is geraadpleegd. Maar de minister niet. Wie kan Lodewijk nu nog serieus nemen?

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga