Uitgelicht zaterdag

Film

The Other Guys (Adam McKay, 2010, VS). Komedie over twee politieagenten. Allen (Will Ferrell) vindt het op straat maar eng en gevaarlijk. De collega tegenover hem, Terry (Mark Wahlberg), vindt bureaudienst een straf. De twee zijn de pispaaltjes van hun collega’s, totdat ze een witteboordencrimineel ontdekken. Het eerste uur is sterk, maar in het laatste half uur verliest de film wat van z’n aanstekelijke energie. RTL 5, 20.30-22.45u.

Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (Adam McKay, 2004, VS). In satirische komedie speelt Will Ferrell een chauvinistische, seksistische nieuwslezer uit de jaren zeventig die het aan de stok krijgt met een vrouwelijke collega, gespeeld door Christina Applegate. Ook met Steve Carell, Seth Rogen. Kreeg dit jaar een vervolg. Net5, 23.40-01.35u.

Shi / Poetry (Lee Chang-dong, 2010, Z-K). Vijfde film van de Zuid-Koreaanse regisseur is een schitterend gedachtespel over de noodzakelijke verbintenis van schoonheid en lelijkheid, over generatieconflicten, moraliteit en compassie. Shi is pure cinema: Lee benadrukt niets, de dialoog stuurt de toeschouwer nergens naar toe; hij mag zelf ontdekken wat de kern van de scène is.Ned.2, 00,05-02.18u.

Badlands (Terrence Malick, 1973, VS). Authentieke geschiedenis van Charles Starkweather en Caril Fugate stond model voor vermaarde debuutfilm. Film dankt cultstatus eerder aan Bonny and Clyde-karakter dan aan zorgvuldig ambivalente mise-en-scène. Martin Sheen en Sissy Spacek excelleren als vuilnisman en geliefde die, na Spaceks vader te hebben vermoord, eind jaren vijftig een gewelddadig spoor trekken door de Badlands van South-Dakota en Montana. BBC 2, 01.20-02.50u.

Informatief

3Doc: Marley. ‘Definitieve’ documentaire over de Jamaicaanse muzikant Bob Marley (1945-1981), wiens van scherpe randjes ontdane reggaemuziek in de jaren 70 in de smaak viel bij een groot publiek. Zijn bandleden, vrienden, vrouwen en kinderen vertellen hoe het was. Ned.3, 20.55-23.00u.

Amusement

Sherlock. Eerste aflevering van tweede seizoen van Britse misdaadserie naar de verhalen van Arthur Conan Doyle. Met Benedict Cumberbatch als de meesterspeurder en Martin Freeman als zijn sidekick Watson. Canvas, 20.40-22.10u.

The Red Riding Trilogy. Eerste aflevering van driedelige misdaadreeks over een aantal moorden in het noorden van Engeland en de bedenkelijke rol van politie en justitie bij het onderzoek ernaar. Gebaseerd op drie romans van misdaadauteur David Peace. Canvas, 22.10-23.50u.

De Zwarte Lijst. Radio6-dj’s over de muziek die deze week 21 uur per dag op hun zender wordt gedraaid. Gerard Ekdom over de Isley Brothers, Leo Blokhuis over zijn favoriete Soul Train-opnamen. Giel Beelen komt met funk- en baslegende Larry Graham en Co de Kloet vertoont een homevideo van George Duke. Andrew Makkinga en Winfried Baijens maakten rapportages over o.a. Sharon Jones en Gregory Porter. Ned.3, 23.00-00.45u.

Sport

Formule 1. Wie Nederlands commentaar bij de rechtstreekse verslagen van Formule 1-races wil horen, zal vanaf nu een abonnement op Sport 1 moeten nemen. Veronica zendt alleen samenvattingen uit – met uitzondering van drie rechtstreeks vertoonde races aan het eind van het seizoen. Nederlands beste racecommentator ooit, Olav Mol, maakt voortaan achtergrondreportages. De eerste daarvan is morgen om 18.10u te zien op Veronica. Vandaag alleen hoogtepunten van de kwalificatie voor de GP van Australië. BBC 1, 14.00-15.05