Twee jaar oorlog in Syrië: deze zware wapens kunnen de strijd beslissen

AP / Andoni Lubaki

De burgeroorlog in Syrië, die precies twee jaar geleden begon, heeft al aan 70.000 mensen het leven gekost en een einde lijkt niet in zicht. Europese landen overwegen nu de Syrische rebellen te bewapenen. Foreign Policy zet de wapens op een rij die de strijd op het slagveld kunnen beslissen.

Hoewel er gisteren op de EU-top in Brussel nog geen beslissing viel, maakten Frankrijk en Groot-Brittannië afgelopen week duidelijk in de nabije toekomst te willen overgaan tot het leveren van wapens aan de rebellen die tegen het leger van Assad vechten. Maar welke wapens kunnen de oppositie laten winnen? Blogger John Hudson zet op de site van het gezaghebbende Amerikaanse magazine Foreign Policy zet vier wapens op een rij en belicht de voor- en nadelen van levering door het Westen. Hij vroeg advies van twee experts: Jeffrey White van het Washington Institute en Chris Dougherty van het Center for Strategic and Budgetary Assessments.

1. Luchtdoelraketten

Een strijder van het Vrije Syrische Leger met luchtafweergeschut.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger met luchtafweergeschut.Reuters / Mahmoud HassanoReuters / Mahmoud Hassano

In sommige delen van van het land beschikken de rebellen er al over, maar de rebellen kunnen luchtdoelraketten ook in het zuiden van Syrië en rond Damascus goed gebruiken om de gevechtsvliegtuigen van Assad uit te lucht te schieten. Risico van levering is dat extremistische groepen deze zeer geavanceerde wapens ook in handen kunnen krijgen.

2. Tanks

Syrische rebellen bij een op het leger van Assad veroverde tank in Al-Yaqubia, aan de grens met Turkije.

Syrische rebellen bij een op het leger van Assad veroverde tank in Al-Yaqubia, aan de grens met Turkije.AFP / Aamir QureshiAFP / Aamir Qureshi

De tanks van het Syrische leger zorgden de afgelopen twee jaar vol veel dood en verderf. De rebellen slaagden er regelmatig in tanks op het regeringsleger te veroveren en daarmee doelen van het regime aan te vallen (zie filmpje hieronder). Meer tanks zou de slagkracht van de rebellen op de grond vergroten. Nadeel: als je opereert vanuit een tank ben je beter zichtbaar en ook weer een makkelijker doelwit.

3. Mortieren

Een mortier is gemonteerd aan de achterkant van een auto van de rebellen in de noordelijke provincie Idlib.

Een mortier is gemonteerd aan de achterkant van een auto van de rebellen in de noordelijke provincie Idlib.Reuters / Mohamed KaddoorReuters / Mohamed Kaddoor

De rebellen zouden met behulp van meer mortieren hun vuurkracht aanzienlijk kunnen vergroten, schrijft Foreign Policy. Het leger van Assad beschikt ook over een aanzienlijke hoeveelheid artillerie, waaronder kanonnen en raketwerpers. Nadeel is net als bij de luchtdoelraketten dat de gevolgen groot kunnen zijn als de mortieren in handen vallen van terreurgroepen.

4. De Special Forces Operational Detachment
Mocht de regering-Obama toch buigen voor de druk om de Syrische rebellen te gaan trainen, dan zouden de VS moeten overwegen hun Special Forces Operational Detachment naar Syrië of een van de buurlanden te sturen, vindt Chris Dougherty. Deze Amerikaanse troepen zouden de Syrische rebellen tot een zeer effectieve guerillabeweging kunnen omvormen. Nadeel: veel leden van de SFOD zitten momenteel nog in Afghanistan.

    • Pim van den Dool