Twee arrestaties bij actie mensenhandel hoerenbuurt Alkmaar

Rechercheurs gingen in gesprek met de prostituees van de Achterdam - het hoerenstraatje van Alkmaar - om signalen van mensenhandel te onderzoeken.
Rechercheurs gingen in gesprek met de prostituees van de Achterdam - het hoerenstraatje van Alkmaar - om signalen van mensenhandel te onderzoeken. Foto Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

Bij de actie tegen mensenhandel in de hoerenbuurt van Alkmaar zijn gisteren twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 27-jarige Roemeen die in Alkmaar werd opgepakt en een 22-jarige Hongaar die in Den Haag werd gearresteerd, melden het Openbaar Ministerie, de gemeente Alkmaar en de politie. De mannen worden volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vanwege de actie werd de Achterdam gisteren vanaf 21.30 uur voor de rest van de avond afgesloten. Aanwezige prostituees werden naar het stadskantoor gebracht, waar ze met rechercheurs spraken over misstanden in de prostitutie. Van zestien bezoekers die op het moment van de afsluiting op de Achterdam waren, is de identiteit gecontroleerd.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie 500 man, agenten, hulpverleners bij #Achterdam. Actie tegen mensenhandel. Hoerenlopers proberen opvallend onopvallend weg te lopen.

In totaal is met 57 prostituees gesproken. De vrouwen komen vooral uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Er werden geen minderjarigen aangetroffen. De jongste prostituees bleken 20 jaar te zijn. De gemeente, het OM en de politie stellen dat de gesprekken veel bruikbare informatie hebben opgeleverd. “Op basis daarvan zal verder onderzoek worden gedaan.”

Burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge, die de leiding had over de actie, stelt dat de actie een groot succes is. Volgens hem is mensenhandel een moderne vorm van slavernij. “Ik hoop dat we met deze actie weer een stuk verder zijn gekomen en de slachtoffers hebben geholpen.”

De Achterdam in Alkmaar