Ton Heerts ligt op koers met de nieuwe FNV...

Ton Heerts heeft het als interim-voorzitter van vakcentrale FNV voor elkaar. De interne spanningen waar de bond aan ten onder leek te gaan, zijn vrijwel voorbij. Het smaldeel van de SP dat van de FNV een echte actiebond wilde maken, heeft de interne strijd vooralsnog verloren. En Heerts heeft de FNV met succes weer aan tafel gekregen bij het sociaal overleg dat gisteren van start is gegaan. Daar ligt weliswaar een stevig pakket met eisen. Ingrepen in de duur en de hoogte van de WW zijn voor de FNV onbespreekbaar. En de vakcentrale wil ook dat maatregelen om vroegpensioen onmogelijk te maken – in ieder geval tijdelijk – worden teruggedraaid. Of Heerts al die eisen ingewilligd krijgt, is de grote vraag. Het sociaal overleg is vrijdagochtend relatief snel afgebroken. Maar het feit dat Heerts aan tafel zat en nu ook wordt genoemd als de mogelijk permanente voorzitter van de FNV, is een prestatie van formaat.

... en dalers

... en daar is AH’s Dick Boer niet blij mee

De distributiemedewerkers van Albert Heijn zijn boos, heel boos. Het personeel van de grootgrutter gaat staken. Het conflict draait naast de hoogte van de loonstijging om het aantal mensen dat als uitzendkracht wordt ingezet. Volgens FNV Bondgenoten heeft AH sluipenderwijs het aantal vaste medewerkers steeds verder teruggebracht. Daar moet een einde aan komen, vindt de FNV. En dus dreigt de bond nu met acties, onaangekondigd nog wel. De campagne startte afgelopen dinsdag met een filmpje. Daarin wordt Dick Boer, topman van moederbedrijf Ahold, weggezet als een graaier. Volgens FNV wordt bij AH de trend van Amerikanisering van het Nederlandse bedrijfsleven pijnlijk zichtbaar: lage lonen, grote onzekerheid, hoge werkdruk en vette bonussen voor de top. En wat verdiende Dick Boer in 2012, zo vraagt de FNV retorisch in het filmpje. „Een jaarsalaris van 2,7 miljoen euro!”