Tierende hockeycoach raakt tijdelijk speler kwijt

Hockeycoaches die zich langs de lijn verbaal misdragen worden vanaf volgend seizoen bestraft met een tijdelijke uitsluiting van één van zijn spelers.

Dat heeft de hockeybond (KNHB) bekend gemaakt. De nieuwe regel is bedoeld om de toename van verbaal ongewenst gedrag door begeleiders in het hockey een halt toe te roepen.

Nu worden coaches voor vijf minuten ‘achter het hek’ gezet als zij een gele kaart hebben ontvangen. Maar die maatregel sorteert volgens de hockeybond onvoldoende effect.

Als de coach komend seizoen een gele kaart krijgt moet de aanvoerder van zijn ploeg een speler aanwijzen die voor vijf minuten naar de kant gaat. Deze speler mag wel gewisseld worden gedurende de straftijd van de teambegeleider, zolang het team maar met één speler minder speelt, zegt Guido Davio, competitiemanager van de bond.

De regel bestaat op dit moment al voor wisselspelers die zich schuldig maken aan verbaal ongewenst gedrag. „Met deze nieuwe regel wordt een teambegeleider direct geconfronteerd met de consequenties van slecht gedrag”, zegt Davio.

Volgens hem neemt het aantal coaches dat een kaart krijgt wegens aanmerkingen op de scheidsrechter, toe. Overigens doet het probleem zich volgens hem meer voor in het jeugdhockey dan bij de senioren.

In het Duitse hockey is deze regel al langer van kracht en zijn de ervaringen positief.

Komend seizoen wordt in de Nederlandse hoofdklassen geëxperimenteerd met een tijdstraf bij groene kaarten. Nu betekent zo’n kaart slechts een waarschuwing, vanaf volgend seizoen moet een speler twee minuten naar de kant. Die regel geldt al in het internationale hockey.