Stoofschotel met dadel

Zoals alle stoofschotels komt ook deze pas tot volle bloei als je hem een dagje laat staan. Met een ander soort vlees dan geitenvlees kan het ook prima. En wie het vegetarisch wil houden laat het vlees weg, dat kan in dit geval gek genoeg gemakkelijk.

1 el zwarte peperkorrels

1 gedroogd chilipepertje

½ el zoet paprikapoeder

1 el korianderzaad

1el komijnzaad

½ el gemalen kruidnagel

¼ kaneelstokje

5 kardemompeulen

2 sjalotten

1 teentje knoflook

2 stengels bleekselderie

250 g geitenstoofvlees

olie om in te bakken

geraspte citroenschil

1 pak of blik (400 g)tomaten in

blokjes

5 ontpitte dadels

1 blikje (400 g) cannellini-bonen of

flageolets (of witte bonen)

2 glazen water

zout

gehakte koriander

Doe de specerijen lepel voor lepel in de vijzel en vijzel ze zo fijn als mogelijk. Doe ze daarna in een goed afsluitbaar potje en zet ze in het donker, specerijen verliezen na een poosje hun smaak en geur en dat gaat sneller onder invloed van zuurstof en (zon)licht.

Hak de sjalotten en de knoflook fijn. Snijd de bleekselderie in stukken en het vlees in dobbelstenen.

Bak de sjalot en de knoflook in de olie tot ze zacht worden. Doe het vlees erbij en schep om. Voeg de bleekselderie toe en laat alles nog even bakken. Voeg een royale eetlepel van het specerijenmengsel toe en bestrooi het geheel met zout. Bak nog even door.

Doe het pak of blik tomaten in blokjes erbij en twee glazen water. Laat het geheel tegen de kook aan komen. Doe een deksel op de pan en laat zachtjes (op een plaatje) sudderen, zo’n anderhalf uur.

Halveer en ontpit de dadels en doe ze in de pan. Rasp de citroenschil boven de pan. Spoel de bonen af, laat ze even uitlekken en doe ze ook bij het gerecht. Laat alles nog een half uurtje sudderen. Proef op zout.

Opdienen bestrooid met verse koriander. Eet er brood bij en serveer er een pittige salade bij van fijngesneden kool, peterselie, stukjes sinaasappel, verkruimelde rode peper en een dressing met citroensap en dadelsiroop.

    • Marjoleine de Vos