‘Sociale contacten schieten er nog wel eens bij in’

Bart Wentges en Marie Louise Goslings hebben allebei een intensieve baan. Een van hun twee kinderen voetbalt bij profclub ADO. „Onze qualitytime zit in kleine momenten.”

‘Voetbalt al vanaf zijn vijfde’

Bart: „Het was puur toeval. Hugo ging met een vriendje mee naar een talentendag. Daar is hij gescout door ADO Den Haag en sindsdien zit hij bij de jeugdselectie. Hij wil profkeeper worden.”

Marie Louise: „We krijgen vaak de vraag of het niet te zwaar voor hem is, op zo’n jonge leeftijd. Hij zit in groep 8. Maar hij vindt het zelf zo leuk, hij voetbalt al vanaf zijn vijfde. Ik hoor hem nooit klagen over zijn drukke schema, terwijl hij drie keer per week naar Den Haag moet voor zijn training. Ik vind het leuk dat hij op zo’n jonge leeftijd een passie heeft, iets waar hij voor gaat.”

Bart: „Ook bij ADO gaat schoolwerk voor, daar letten ze goed op. Hij heeft een strak schema, ze geven hem ongeveer zes weken vrij per jaar. Op wintersport mag hij niet, dan is de kans op blessures te groot. Zelfs met vrienden voetballen is eigenlijk niet de bedoeling.”

‘We zijn heel open’

Bart: „Gezamenlijke uitjes met z’n vieren plannen is lastig, want elke zaterdag moet Hugo voetballen. Maar we proberen erop te letten dat ADO niet alle aandacht opeist.”

Marie Louise: „Je hebt ouders die elke wedstrijd samen aan de lijn staan, maar dat vinden we niet eerlijk tegenover Christine. Ik maak bewust tijd voor haar vrij. Zij zit op hockey, dus probeer ik naar haar wedstrijden te gaan. Of we gaan samen shoppen in Den Haag. Zeker op deze leeftijd is het goed contact te houden, alles bespreekbaar te maken.”

Bart: „Christine leidt al een heel zelfstandig leven, gaat in het weekend veel uit in Leiden. Dat vinden we geen probleem. We zijn heel open met onze kinderen, kunnen alles bespreken. Ook op het gebied van vriendjes en relaties. Als ze het uitgaan wel heel laat maakt, vraag ik via WhatsApp waar ze uithangt.”

‘Hardlopen is meditatie’

Marie Louise: „Bij ons voetballen de mannen en hockeyen de vrouwen. Ik zat bij een trainingselftal, maar ben gestopt toen Hugo naar ADO ging. Het werd te veel. Hardlopen doe ik wel. Ik vind het vooral lekker om buiten te zijn. Ik ben niet geïnteresseerd in tijden en kilometers.”

Bart: „Ik wel. Ik wil weten dat ik iets binnen een bepaalde limiet kan. Een rondje van 8 kilometer ren ik in 46 minuten. Het is voor mij een soort van meditatie, het genot van de fysieke uitputting. Op zondag voetbal ik met vaders uit de buurt.”

‘In het weekend uitgeteld’

Bart: „Voor mijn werk reis ik het hele land af, vaak ook naar het buitenland. Met een eigen bedrijf gaat je werk altijd door, maar ik kan goed een knop omzetten. Als ik kook, bestaat het werk even niet meer. Krijg ik een telefoontje van een klant, dan vraag ik gerust of ik later kan terugbellen.”

Marie Louise: „Ik ben klinisch psycholoog en psychotherapeut bij een GGZ-instelling, heb daar ook managementtaken en ik leid jonge psychologen op. Een intensief beroep, omdat ik de hele dag met mensen werk die zorg vragen. In het weekend ben ik dan ook redelijk uitgeteld. Sociale contacten schieten er nog wel eens bij in. Hoewel de kinderen de leeftijd hebben dat we makkelijk met z’n tweeën weg kunnen, doen we dat eigenlijk niet zo vaak. Onze qualitytime zit in kleine momenten, bijvoorbeeld als we samen in de auto naar ADO rijden.”

‘Altijd een voorgerecht’

Bart: „Ik ben een ontbijter. Ik maak voor mezelf geroosterde boterhammen, een plak gemberkoek en een kop thee en ga dan met de krant vijftien minuten rustig aan mijn ontbijt zitten.”

Marie Louise: „Dat is echt zijn moment. De afwasmachine laat hij dan rustig vol staan. Hij is iemand van strakke regelmaat en rituelen, daar moet niet aan getornd worden.”

Bart: „Avondeten vind ik ook belangrijk, ik kook meestal. We eten dan wel bijna nooit met z’n vieren, maar ik zorg altijd voor een voorgerecht en een hoofdgerecht.”

Marie Louise: „Voor mij is koken heel anders. Ik vind het niet leuk, bij mij moet het altijd snel, snel, snel. Ik wok wat, en doe dan alleen sla als voorgerecht. Maar ik heb me voorgenomen koken ook leuker te gaan vinden. De schoonmaaktaken liggen vooral bij mij, en ik doe vaak de boodschappen.”

Bart: „Ik ga al jaren elke zaterdag naar de markt in Leiden. Ze kennen me daar natuurlijk, dus ik sms groenteboer Jeroen wat ik wil hebben. En elke week neem ik een bos bloemen mee voor Marie Louise.”

Marie Louise: „Al sinds we samen zijn.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Charlotte van ’t Wout