Samsom op ledenraad: geen verdere bezuiniging op rechtsbijstand

Diederik Samsom bij de politieke ledenraad.
Diederik Samsom bij de politieke ledenraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Verdere bezuinigingen op de rechtsbijstand zijn voor de PvdA een brug te ver. PvdA-leider Diederik Samsom zei vandaag tijdens de politieke ledenraad in de Jaarbeurs in Utrecht dat de extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de rechtsbijstand wat zijn fractie betreft ontoelaatbaar is. “Dat gaat niet gebeuren.”

Het kabinet wil dat het ministerie van Veiligheid en Justitie opnieuw honderd miljoen bezuinigt op rechtsbijstand, meldt persbureau Novum. Dat kan betekenen dat iedereen voortaan zelf zijn advocaat moet betalen bij huur- en arbeidsconflicten en echtscheidingen zonder kinderen. Volgens staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maken veel te veel mensen gebruik van rechtsbijstand en is de regeling te duur. Het plan krijgt echter niet de steun van de PvdA-fractie, aldus Samsom.

De afgelopen jaren werd al voor eenzelfde bedrag bezuinigd op de rechtsbijstand.

Samsom verdedigt bezuinigingen

Op de ledenraad herhaalde Samsom zijn verkiezingsboodschap dat Nederland sterker en socialer uit de crisis komt. Ook verdedigde hij het terugbrengen van het begrotingstekort, de hervormingen van de sociale werkvoorziening en de ingrepen in de ouderenzorg. Ook onderstreepte hij het belang van een breed draagvlak, zowel in de polder als in de Tweede Kamer.

“De plannen die we maken voor woningmarkt, arbeidsmarkt, zorg en onderwijs strekken zich over vele jaren uit en moeten dus een steviger basis hebben dan de toevallige meerderheid van de laatste verkiezingen.”

Initiatiefnemer van de bijeenkomst waren de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA. De achterban sprak met Samsom en voorzitter Spekman over het sociaal overleg en de ruim 4 miljard euro aan extra bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. Abvakabo FNV demonstreerde voor aanvang van de ledenraad. De vakbond is woedend op de PvdA, die als coalitiepartner een asociaal beleid zou voeren.

Novum-verslaggever Roelf Jan Duin:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Zo’n ledenraad is in de praktijk vaak niet veel meer dan een strak geregisseerde therapeutische sessie waar boze leden stoom kunnen afblazen
Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Spekman: “we gaan als eensgezinde partij weer naar buiten.” Zo eindigen al dit soort inspraakbijeenkomsten. #ledenraad

De NOS over de zorgen bij de achterban van de PvdA