Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Politiek ongeschikt’, maar vooruit. SGP-vrouwen mogen op de kieslijst

Een vrouw die sinds twee maanden lid is van de SGP luistert naar partijleider Kees van der Staaij tijdens de partijdag.
Een vrouw die sinds twee maanden lid is van de SGP luistert naar partijleider Kees van der Staaij tijdens de partijdag. Foto ANP / Martijn Beekman

Bij de SGP worden alle formele belemmeringen voor vrouwen om zich verkiesbaar te stellen weggenomen. Daarmee hebben de leden vandaag ingestemd op de partijraad in Hoevelaken. De kwestie is al vele jaren een heet hangijzer voor de SGP.

Zoals verwacht is vandaag besloten dat de partij in het reglement opneemt dat het geslacht van kandidaten niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten. Van de aanwezige leden stemden er 320 voor en 85 tegen. Ook werd er een keer blanco gestemd.

Op papier mogen vrouwen meedoen

Het beginselprogramma van de partij wordt echter niet aangepast. In artikel tien van die beginselen staat dat het “zitting nemen in politieke organen” in strijd is met de roeping van de vrouw. Volgens de partij zijn vrouwen dus politiek ongeschikt, maar op papier mogen ze wel met de partij meedoen. Dat wringt, maar juridisch lijkt het houdbaar, schreef NRC onlangs:

“De partij heeft met allerlei juristen overlegd, ook van buiten de partij, en met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar is ook de verwachting dat deze oplossing standhoudt.”

De SGP werd min of meer tot de veranderingen gedwongen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde in de zomer van 2012 dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijsten. De Hoge Raad had eerder op grond van het discriminatieverbod hetzelfde geëist. “Wij ervaren dit als inbreuk op onze ruimte en vrijheid om Gods woord in opvattingen te vertalen”, zei partijleider Kees van der Staaij hierover.