Politie vindt kalasjnikovs bij lid motorclub Satudarah

Archieffoto van politieagenten die onderzoek doen bij het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede.
Archieffoto van politieagenten die onderzoek doen bij het clubhuis van motorclub Satudarah in Enschede. ANP / Vincenet Jannink

Bij het doorzoeken van een woning van een lid van Satudarah in Tilburg heeft de politie afgelopen nacht twee kalasjnikovs en twee kisten met munitie gevonden. Dat meldt justitie vandaag. Bij een inval die tegelijk in de Tilburgse stamkroeg van Satudarah werd gedaan vond de politie een vuurwapen en een pak hasj.

Bij het fouilleren van de leden in de stamkroeg, partycentrum Oase aan de Zevenheuvelenweg, werd een stroomstootwapen gevonden. De man bij wie het werd gevonden is aangehouden. De invallen werden in opdracht van het Landelijk Parket gedaan nadat de politie vrijdagavond een tip kreeg dat er waarschijnlijk vuurwapens aanwezig waren. De politie kreeg hulp van arrestatieteams en de mobiele eenheid.

Bij de inval in de woning werden naast de kalasjnikovs vier standaardmagazijnen en twee gevulde trommelmagazijnen gevonden. Met die laatste kunnen doorgaans 75 kogels worden afgeschoten, met een normaal magazijn dertig.

De inval in de stamkroeg begon even voor middernacht. Zo’n zestig leden waren toen naar de kickbokswedstrijd van Badr Hari op televisie aan het kijken. De stamkroeg wordt door justitie gezien als het nieuwe clubhuis van Satudarah, nadat het eigen clubhuis aan de Piushaven werd gesloten.

Justitie: motorclubs betrokken bij hennepteelt en afpersing

Sinds twee jaar proberen justitie, politie, fiscus en gemeenten motorclubs aan te pakken omdat deze verenigingen “een snelle groei” doormaken, stond onlangs in een vertrouwelijke rapportage van politie en justitie. De afgelopen jaren groeiden de Hells Angels van 7 naar 17 chapters (afdelingen). Satudarah groeide van 9 naar 24 chapters. “Politie en justitie vermoeden dat achter deze consolidatie en machtsopbouw de voorbereidingen schuilgaan voor een mogelijke ‘bikerwar’ tussen beide motorclubs in Nederland”, zo staat er in het rapport. De motorclubs onderhouden volgens de politie nauwe banden met de onderwereld en zijn actief in de hennepteelt en afpersing in de horeca.

Door samenwerking van alle mogelijke overheidsdiensten wordt geprobeerd de criminele motorclubs het leven zuur te maken. Gemeenten weigeren nog langer vergunningen te geven voor evenementen van motorclubs. Hun clubhuizen worden zoveel mogelijk ontruimd en gesloten door strikte naleving van gemeentelijke bepalingen. Dit laatste leidde ertoe dat Satudarah na twee rumoerige jaren de activiteiten in Enschede onlangs moest beëindigen.

    • Pim van den Dool