Nu definitief: het lichaam van Chávez wordt niet gebalsemd

De kist met het lichaam van Chávez werd op 9 maart na de parade gedragen naar het presidentiële paleis. Foto Reuters / Miraflores Palace

Er waren de laatste dagen al twijfels gerezen, maar nu zijn die dan weggenomen: het lichaam van Hugo Chávez wordt niet gebalsemd en permanent tentoongesteld voor het publiek. Dat heeft de Venezolaanse regering gisteravond bekendgemaakt.

De Venezolaanse minister van Informatie zei dat op advies van een Russische medische commissie besloten is Chavez’ lichaam niet te balsemen omdat zijn lichaam dan voor zeven tot acht maanden naar Rusland had gemoeten voor de juiste voorbereidingen.

Waarnemend president Nicolas Maduro zei afgelopen week al dat het “erg onwaarschijnlijk” was geworden dat Chávez lichaam nog zou worden gebalsemd. Hij zei dat te laat is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en dat conservering van het lichaam waarschijnlijk niet mogelijk is. Eerder had Maduro nog gezegd dat het lichaam van Chávez zou worden gebalsemd zoals dat van “Lenin en van Mao Zedong”.

Het lichaam van Chávez werd gisteren overgebracht van de militaire academie in Caracas, waar het opgebaard lag, naar een militair museum elders in de hoofdstad.

Chávez bekende en zeer omstreden leider

Chávez overleed op 5 maart aan de gevolgen van kanker. Zijn staatsbegrafenis op 9 maart was de spectaculairste en meest politiek geladen uitvaart in de regio sinds de dood van Evita Perón in Argentinië in 1952. Ruim dertig regeringsleiders vormden een erewacht bij de tombe van de socialistische president, die in veertien jaar presidentschap uitgroeide tot een van de bekendste én meest omstreden leiders van Latijns-Amerika.

Bekijk hieronder een fotoserie van het leven en presidentschap van Chávez:

    • Pim van den Dool