Nieuwsoverzicht

Kroaten: nog 2 jaar vergunning nodig

Den Haag. Kroaten kunnen ook na 1 juli niet zonder vergunning in Nederland aan het werk gaan. Dan treedt Kroatië toe tot de Europese Unie. Het kabinet besloot vrijdag dat werknemers uit dat land zeker nog twee jaar een tewerkstellingsvergunning nodig hebben. Reden is „de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt”. EU-landen mogen Kroaten maximaal zeven jaar uitsluiten van het vrije verkeer van werknemers. Voor Roemenen en Bulgaren gaat de grens 1 januari 2014 open. Dan is de maximumperiode voor een vergunningsplicht voorbij. (NRC)

EU-top: geen wapens Syrische oppositie

Brussel. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben vrijdag op de Europese top in Brussel weinig steun gekregen van de andere EU-lidstaten voor hun voorstel de Syrische oppositie te bewapenen. Met name de Duitse bondskanselier Merkel toonde zich tegenstander van opheffing van het wapenembargo tegen Syrië. (Reuters)

Willem-Alexander en Máxima naar paus

Den Haag. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan volgende week dinsdag naar Rome voor de inauguratie van paus Franciscus. Ook premier Rutte is aanwezig, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag. Nederland is daarmee op hetzelfde niveau vertegenwoordigd als in 2005 bij de inauguratie van paus Benedictus XVI. Máxima ontbrak toen omdat zij hoogzwanger was. (NRC)

Nieuw arrestatiebevel in zaak Kunsthalroof

Amsterdam. De Roemeense autoriteiten hebben vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een voortvluchtige verdachte in de zaak van de Kunsthalroof afgelopen oktober in Rotterdam. Dat heeft de Roemeense justitie bekendgemaakt. In verband met de roof van zeven kunstwerken zitten nu vijf verdachten vast: drie in Roemenië, onder wie de hoofdverdachte, in Rotterdam de vriendin van een van de arrestanten, en in Duitsland een man die, al dan niet geveinsd, probeerde de gestolen werken te verkopen aan de eigenaren. (NRC)

Nieuwe directeur voor Design Academy

Amsterdam. De ontwerper Thomas Widdershoven wordt vanaf 15 april creatief directeur van de Design Academy Eindhoven. Hij wordt tevens voorzitter van het college van bestuur, zo liet de academie vrijdagavond weten. Widdershoven is medeoprichter van ontwerpstudio Thonik, gespecialiseerd in visuele communicatie. De vorige voorzitter van het college van bestuur, Anne Mieke Eggenkamp, stapte vorig jaar op na een opstand onder de docenten. (NRC)

Prins Constantijn kabinetschef Kroes

Amsterdam. Prins Constantijn (43) heeft promotie gemaakt bij de Europese Commissie in Brussel. De jongste zoon van koningin Beatrix wordt per 2 april kabinetschef van eurocommissaris Kroes. Hij is nu adjunct-kabinetschef. De prins werkt al jaren in de staf van Kroes. (Novum)