Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Mogelijk geen Holland Heineken House tijdens Winterspelen in Sotsji

De kans is groot dat het Heineken Holland Huis volgend jaar februari tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji ontbreekt. Sponsor Heineken en sportkoepel NOC*NSF ondervinden grote problemen bij het vinden van een geschikte, maar vooral betaalbare locatie in de Russische stad aan de Zwarte Zee, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De huldiging van de hockeymannen, die vorig jaar augustus zilver wonnen tijdens de Olympische Spelen in Londen.
De huldiging van de hockeymannen, die vorig jaar augustus zilver wonnen tijdens de Olympische Spelen in Londen. Foto ANP / Koen Suyk

De kans is groot dat het Holland Heineken House volgend jaar februari tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji ontbreekt. Sponsor Heineken en sportkoepel NOC*NSF ondervinden grote problemen bij het vinden van een geschikte, maar vooral betaalbare locatie in de Russische stad aan de Zwarte Zee, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Aanvankelijk bood het organisatiecomité van de Spelen in Sotsji Heineken een accommodatie op het Olympisch Park aan, maar daar voelt de bierbrouwer niets voor. Heineken en NOC*NSF willen bij hun randactiviteiten niet worden gehinderd door olympische regels.

Onderhandelingen over alternatieve onderkomens met zowel particuliere als overheidsinstanties lopen voortdurend stuk op de hoge kosten. Een woordvoerder van Heineken wil niets kwijt over eventuele corruptie en de hoogte van bedragen, maar vertelt wel dat de gevraagde huurvergoedingen disproportioneel zijn:

“Tot dusver was er met de Russen geen zaken te doen. Zij vragen voortdurend de hoofdprijs. Als Heineken hechten we zeer aan een Holland Huis, maar er is een grens. Als de Russen zich zo halsstarrig blijven opstellen, dan maar een keer geen Holland House tijdens Olympische Spelen, hoezeer we dat ook betreuren.”

Volgende week opnieuw delegatie Heineken naar Sotsji

Op minder dan een jaar voor de Spelen begint de tijd te dringen. Heineken en NOC*NSF treffen wel alle voorbereidingen om te voorkomen dat bij groen licht de uitvoering in de knel komt. Volgende week reist een delegatie van Heineken en NOC*NSF opnieuw naar Sotsji in een misschien wel laatste poging een locatie voor het Holland House vast te leggen.

Het Holland House is de plek waar medaillewinnaars worden gehuldigd, hun familieleden en fans samenkomen, artiesten optreden, radio en televisie uitzendingen verzorgen en NOC*NSF haar sponsors en gasten ontvangt. Het Holland House, dat vanaf de Zomerspelen in Barcelona (1992) bestaat, is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een populair verzamelpunt voor de Nederlandse enclave tijdens de Spelen.