Lichteffecten

Na maanden schemering is de lentezon altijd een beetje verrassend. Je weet natuurlijk dat hij weer komt, maar je was vergeten hoeveel warmte hij meebrengt. En hoeveel licht. Meedogenloos veel licht dat alle winterbleekheid, rode vlekken en kraaienpootjes haarscherp in beeld brengt.

Maar licht kan ook gladstrijken. Dat is de truc van de witte, ‘translucent’ poeders die je ineens overal ziet opduiken. Onzichtbare poeders bestaan al een tijdje, maar de witte variant is relatief nieuw, en nu populair.

Deze poeders, zoals de invisible loose setting powder van Laura Mercier (36,65 euro, shop.skins.nl), gebruiken juist het licht om lijntjes weg te werken. Er zit minder talk in dan in gekleurde, vooral vaste poeders, en meer gemalen zand en steen: mica en silica. Volgens de dames die het verkopen verstrooien die minuscule deeltjes het licht, wat een soort soft focus moet opleveren. Inderdaad ziet het resultaat er niet poederig uit, en wel egaler. Zoiets als het effect van kaarslicht, maar dan voor de lente.

    • Elsje Jorritsma