kortkolom sport

Feyenoorder Vilhena debutant bij Oranje

Amsterdam. Bondscoach Louis van Gaal heeft Feyenoorder Tonny Vilhena voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Oranje speelt de komende periode twee WK-kwalificatieduels in Amsterdam, tegen Estland (22 maart) en Roemenië (26 maart). Met de keuze voor de pas 18-jarige Vilhena komt het aantal Feyenoorders in de selectie op zeven. Vilhena’s ploeggenoot Jean-Paul Boëtius en FC Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn, die wel de voorlopige selectie hadden gehaald, vielen af. Opvallend is dat Van Gaal middenvelder Adam Maher (AZ) niet selecteerde voor de kwalificatiewedstrijden. Aanvoerder Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Maarten Stekelenburg keren terug in de 23-koppige groep. (NRC, Novum)

Barcelona loot Paris St. Germain in CL

Amsterdam. Barcelona moet het begin volgende maand in de kwartfinale van de Champions League opnemen tegen Paris St. Germain. Dat werd vrijdag bepaald bij de loting in Nyon. Bayern München speelt tegen Juventus. Het Turkse Galatasaray, met Wesley Sneijder, speelt tegen diens oude werkgever Real Madrid. Het lot koppelde als laatste Malaga en Borussia Dortmund aan elkaar. De finale is op 25 mei op Wembley in Londen. Voor het eerst in zeventien jaar zitten er geen Engelse clubs bij de laatste acht. (NRC, Novum)

Bloedstalen ‘Puerto’ na proces naar WADA

Madrid. De internationale antidopingautoriteit WADA krijgt na afloop van het proces rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes bloedstalen van ongeïdentificeerde bloedzakken die tijdens Operacion Puerto zijn opgedoken. Dat heeft de Spaanse landsadvocate vrijdag gezegd. Tot nu toe had de Spaanse justitie geweigerd de meer dan tweehonderd bloedzakken over te dragen. WADA hoopt dopinggebruikers door middel van dna te kunnen identificeren. Zo zouden nog tientallen valsspelers tegen de lamp kunnen lopen. Het gaat daarbij niet alleen om wielrenners. (AP, Novum)

PEC Zwolle te sterk voor Roda JC: 3-2

Amsterdam. PEC Zwolle heeft vrijdagavond in de onderste regionen van de eredivisie verder afstand genomen van Roda JC. In Zwolle werd het 3-2 voor de thuisclub, die door de zege van de vijftiende naar de twaalfde positie op de ranglijst steeg. Het winnende doelpunt werd twintig minuten voor tijd gemaakt door de Zweed Denni Avdic. De Limburgse club blijft door de nederlaag in de gevarenzone, op de zestiende plaats. (NRC)

Sparta verliest thuis van MVV Maastricht

Amsterdam. Koploper Sparta heeft in de eerste divisie opnieuw een gevoelige nederlaag geleden op eigen veld. Naaste concurrent MVV Maastricht won vrijdagavond op Het Kasteel met 1-0 en verkleinde daardoor het gat met de Rotterdammers tot twee punten. De Limburgse club steeg naar de tweede plaats op de ranglijst. Het enige doelpunt in de wedstrijd werd na een klein half uur gemaakt door de Belg Tom Van Hyfte. (NRC)