Kortkolom economie

Portugal krijgt jaar uitstel voor begroting

Lissabon. Portugal krijgt een jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. De trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF heeft gisteren besloten dat 2015 vroeg genoeg is. De vooruitzichten voor de Portugese economie zijn slecht: dit jaar wordt een krimp van 2,3 procent verwacht. Portugal kreeg in 2011 een steunpakket van 78 miljard euro en voert nu zeer strenge bezuinigingen door. Volgens minister van Financiën Gaspar wordt dat volgend jaar beloond met een groei van 0,6 procent. (AP)

Nederland had hoge inflatie in februari

Brussel. Nederland kende in februari een inflatie van 3,2 procent. Na Estland was dat het hoogste percentage van de eurolanden. Volgens vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de inflatie in de gehele eurozone uit op 1,8 procent. Sinds de btw-verhoging op 1 oktober heeft Nederland een van de hoogste inflaties in de eurozone. (Novum)

Nutricia produceert babymelk voor China

Amsterdam. Sinds deze week verkoopt Nutricia babymelkpoeder speciaal voor de Chinese markt. De maatregel volgt op het tekort in Nederland, dat ontstond door de Chinese vraag naar Nederlands melkpoeder. Na het melamineschandaal in 2008 vertrouwen veel Chinese ouders de lokale producten niet meer. In China zijn de eisen voor de samenstelling iets anders dan in Nederland. Nutricia produceert de voeding in Cuijk en verkoopt die via een Chinese webwinkel. (NRC)

Bouwvakkers werken door tijdens vorst

Woerden. Deze winter hebben meer bouwvakkers onbeschermd in de kou gewerkt dan een jaar eerder. Dat zegt FNV Bouw. Volgens de bouw-cao mag bij een gevoelstemperatuur van -6 graden om 10.30 uur het werk gestaakt worden. Doorwerken mag alleen als er voldoende beschermingsmaatregelen zijn, zoals een verwarming. Tijdens de vorst in januari werd 50 procent van de bouwvakkers door zijn baas verplicht om onbeschermd door te werken, zegt de bouwbond. Vorig jaar was dat 20 procent. (Novum)