Klassieker uit Weimar

scene uit de film Metropolis (1927)

Metropolis (Fritz Lang, 1927)Eén, 14.05 – 16.05 uur

Op de lijst van beschermd cultuurgoed van de Unesco staat tussen de stoomgemalen en historische verdedigingslinies ook Fritz Langs Metropolis (1927), de klassieker van de Duitse Weimar-cinema, de invloedrijke science fiction-film over de kloof tussen heersers en werkers.

Na de première in januari 1927 werd de ongeveer 153 minuten durende film drastisch ingekort, naar 114 minuten, en later naar 90 minuten. Alles afhankelijk van de snelheid waarop de film werd afgedraaid.

Metropolis was in 2001 de eerste film die werd opgenomen in Unesco’s prestigieuze Memory of the World-register. In die dagen draaide een digitaal gerestaureerde versie op het filmfestival van Berlijn. Destijds werd opgetogen gerept over de authentiekste versie: 118 minuten.

Totdat in 2008 een unieke vondst de filmwereld verblijdde. In Buenos Aires werd een 16-mm kopie teruggevonden, inclusief de meters die kwijt waren. Helaas in vrij erbarmelijke staat, vol krassen en kabels, maar na weer een grondige restauratie ging de nu toch echt langst mogelijke versie in 2010 opnieuw in première tijdens het filmfestival van Berlijn: 149 minuten.

Daarna barstte de discussie los: voegden de teruggevonden scènes iets toe aan Langs meesterwerk? Of vertraagden ze de toch al lange film?

Voor wie Metropolis alleen kent uit Queens videoclip Radio Ga Ga of Madonna’s Express Yourself, kan vanmiddag terecht op België 1. Het is onduidelijk welke versie ze uitzenden, gezien de lengte lijkt het er op dat het de restauratie uit 2001 betreft. Geen nood, de restauratie uit 2010 is op dvd beschikbaar.

    • André Waardenburg