Ik wilde vooral lol trappen

Marjan BERK,auteur.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 20 juni 2005
Marjan BERK,auteur.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 20 juni 2005

Marjan Berk (1932) is actrice en schrijfster. Ze schreef drie decennia in de Gay Krant.

„In 1983 kreeg ik een culinaire column in de Gay Krant. Mijn recepten hadden een humoristische ondertoon: ‘Haal een kilo kersen en eet ze met je minnaar op in bed. Ga er niet bij liggen, want dan stik je’. Na drie culinaire columns begon ik over andere zaken te schrijven.

Ik wilde vooral lol trappen met mijn columns, maar al gauw merkte ik dat ze goed gelezen werden. Zat ik op de boot naar Texel, fluisterde een opvarende in mijn oor: ‘Mevrouw Berk, ik lees u altijd als eerste’. Het voelde alsof ik lid was van een geheim genootschap.

Henk Krol vroeg mij ook om evenementen te presenteren en mee te lopen bij demonstraties. Dat zag ik niet zitten. Ik wilde geen nichtenmoeder worden. Het voelde geforceerd, want ik maakte als heterovrouw geen deel uit van de subcultuur.

Ik heb drie decennia voor de Gay Krant geschreven. De eerste jaren leidden homo’s een vrij leven. Ken je de homo-erotische bestseller The swimming-pool library van Alan Hollinghurst? Na die roman begon het aidstijdperk. De onschuld ging er af.

De Gay Krant gaf veel voorlichting: hoe zit het met geslachtsziekten, wat zijn de beste ontmoetingsplekken? Dat dat nu ophoudt, is een gemis. Er zijn bosjes Marokkaanse jongens die niet uit de kast durven te komen. En wat te denken van al die gays in bejaardenhuizen? Ze zetten soms foto’s van zogenaamde kleinkinderen op tafel , uit angst ontmaskerd te worden. Het verborgen leed is groot.”