Ik stond te vaak aan een graf

Foto RTL

Peter van der Vorst (1971), presentator bij RTL4, begon zijn journalistieke carrière bij de Gay Krant.

„Ik was negentien toen ik er solliciteerde. Henk Krol benoemde mij tot assistent bij de mediapagina. Later kwam daar de politieke rubriek bij.

Ik weet nog goed dat ik presentator Albert Verlinde interviewde. Niet veel later belde hij: wil je voor Showtime komen werken? Je zou kunnen zeggen dat mijn tv-carrière door de Gay Krant een boost heeft gekregen.

Ik heb vijf jaar voor het blad geschreven. Het was de tijd dat homo’s vochten voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk en de Wet gelijke behandeling. Samen met Henk heb ik menig beleidsmaker mogen interviewen. Reuze leerzaam en spannend.

Hoe invloedrijk Henk was merkte ik toen minister Ien Dales van Binnenlandse Zaken in 1993 de Wet gelijke behandeling verdedigde. In de pauze van het debat liep hij naar haar desk om in te fluisteren wat zij moest zeggen.

Een van de redenen dat ik stopte bij de Gay Krant was dat ik te vaak met de dood geconfronteerd werd. Geregeld stond ik aan het graf van een homo die aan aids was overleden. Daar werd ik niet heel vrolijk van, ik was zelf nog maar net uit de kast!

Dat de Gay Krant ophoudt te bestaan is jammer, maar gelukkig hebben we de social media nog. Op Twitter sla ik hard terug als ik homo-onvriendelijke verwensingen naar mijn hoofd krijg. Brave huisvaders die discriminerende teksten tweeten schrikken zich rot als mijn 101.552 volgers zich beginnen te roeren.”