Hoe Pulp Fiction tot stand kwam

Beeld uit Pulp Fiction, met John Travolta en Samuel L. Jackson. Foto ANP

Quentin Tarantino, toen een onbekende dertigjarige videotheekmedewerker, schreef het script van Pulp Fiction in 1992 in Amsterdam, twaalf notitieblokken vol in een onleesbaar handschrift. De film zou uitgroeien tot een klassieker. Vanity Fair plaatste onlangs deze boeiende reconstructie.

Lezenswaardig is het vooral door de vele details die Mark Seal naar boven wist te halen toen hij Tarantino, veel van de acteurs en andere betrokkenen erover sprak. John Travolta die met heroïneverslaafden optrekt om zijn rol beter te kunnen spelen, Bruce Willis die flink aan salaris inlevert om mee te kunnen doen, Christopher Walken die zijn monoloog van vier minuten niet kon uitspreken zonder te lachen.

“He called me two hours later and said, ‘The first scene is fucking brilliant. Does it stay this good?’ ” remembers Gladstein. He called again an hour later, having read to the point where the main character, the hit man Vincent Vega, is shot and killed. “Are you guys crazy?” he yelled. “You just killed off the main character in the middle of the movie!”

“Just keep reading,” said Gladstein.

Lees het hele verhaal van Mark Seal bij Vanity Fair (9.106 woorden, ongeveer 41 minuten minuten leestijd).

    • Peter Zantingh