Hoe haal je je recht voor weinig geld?

Bij mijn werkgever zijn de afgelopen jaren ontslagen gevallen. Is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, zodat ik bij eventueel ontslag de juiste begeleiding kan inroepen?

„Een advocaat kan met zijn koffertje meer stelen dan honderd gewapende mannen”, liet de Amerikaanse econoom Theodore Levitt zich eens ontvallen. Die angst leeft ook in Nederland. Want stel, je wordt ontslagen, belazerd, aangereden of ergens voor aansprakelijk gesteld. Hoe haal of verdedig je je recht tegen redelijke kosten? Een doorsnee advocaat vraagt volgens advocatenoverzicht.nl het ondoorgrondelijke tarief van 180 euro per uur. Hoe beoordeel je of je waar krijgt voor dat geld?

Eén oplossing voor dit probleem is een rechtsbijstandsverzekering. Zo’n polis sluit je per soort probleem, zoals voor belastingkwesties, geldzaken, verkeersconflicten, consumentenzaken of inkomensgeschillen. Ontslag valt onder dat laatste. Als je alleen die module verzekert, ben je bij de goedkoopste verzekeraar jaarlijks zo’n 103 euro kwijt (zie verzekeringssite.nl). Voor dat bedrag zijn ook je proces- en advocaatkosten tot 50.000 euro gedekt. Je moet de polis wel afsluiten als nog geen sprake is van ontslag. Vaak geldt drie maanden wachttijd.

Een mooie vervanging voor een polis is vakbondslidmaatschap. Hun juristen helpen je bij ontslag, tenzij de kwestie al speelde voor je je aansloot. De contributie hangt af van inkomen en verschilt per bond. Reken, bij een doorsnee salaris, op maandelijks 15 euro. Afhankelijk van je cao kun je dat laten betalen uit je bruto salaris, wat vaak 42 procent premie scheelt. Je vakbond doet trouwens meer dan je verzekeraar: je krijgt er algemene belangenbehartiging bij.

Een polis is ook overbodig als je weinig verdient en nauwelijks spaargeld hebt. Een gezin met een verzamelinkomen van hooguit 24.800 euro betaalt 129 euro voor gesubsidieerde rechtshulp. Deze eigen bijdrage loopt op naar 796 euro voor verzamelinkomens van 35.600 euro (gezinnen) of 25.200 euro (alleenstaanden). Alle regels staan op rvr.org, inclusief een Rekenhulp. Gesubsidieerde rechtshulp kun je aanvragen bij Het Juridisch Loket (hetjl.nl). Lees ook hun webtips bij ontslag, zodat je juridisch niet je eigen glazen ingooit.

Word je morgen ineens ontslagen, word dan eerst deskundiger in je eigen zaak. Aanraders zijn rechtwijzer.nl van de Raad voor Rechtsbijstand en hetjl.nl. Vliegen er meer collega’s uit, vorm dan een (internet)groepje dat elkaar helpt met ideeën en informatie. Heb je toch een advocaat nodig? Ga uitgebreid shoppen. Wat is het uurtarief? Wat komt erbij aan kosten en BTW? Wat krijg je voor dat geld? Voor de werknemer die dat niet kan of wil, en geen gesubsidieerde rechtshulp krijgt, is een tijdig vakbondslidmaatschap of polis geen gek idee.

Nieuwe vraag: „Alleenstaanden worden altijd het zwaarst belast en maken het minst gebruik van veel faciliteiten. Heb je tips waar deze groeiende groep op moet letten bij het invullen van het belastingformulier?” Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.

    • Erica Verdegaal